Засилено полицейско присъствие край училища и детски градини в първия учебен ден
Засилено полицейско присъствие край училища и детски градини в първия учебен ден / снимка: DarikNews.bg
Засилено полицейско присъствие край училища и детски градини в първия учебен ден
56383
Засилено полицейско присъствие край училища и детски градини в първия учебен ден
  • Засилено полицейско присъствие край училища и детски градини в първия учебен ден

Засилено полицейско присъствие ще има в първия учебен ден около училищата, детските градини, натоварените пътни участъци и рискови кръстовища във Великотърновска област. Традиционно от полицията предприемат превантивни мерки за безопасното откриване на новата учебна година.

Цялата организация е съгласувана на срещи с областния управител проф. Пенчо Пенчев, кметовете на общини, директорите на училища и представители на охранителните фирми, съобщи гл. инсп. Николай Иванов, началник на сектор "Пътна полиция" към Областната дирекция на МВР.

Само във Велико Търново край учебните и детски заведения на 17 септември ще дежурят около 30 полицейски служители.

Преди началото на учебната година униформените са проверили над 200 училища и детски градини. Подробно са обследвани системите за физическа охрана, пропускателните режими и видеонаблюдение в училищата, противопожарните системи, пътната сигнализация, хоризонталната маркировка и препятствията в района на учебните заведения. Констатирани са около 300 пропуски.

Изготвени са 135 уведомителни писма, които ще бъдат изпратени до компетентните органи за отстраняване на пропуските, каза гл.инсп. Иванов. Училищата и прилежащите им терени ще бъдат проверени непосредствено преди първия учебен ден за продажба на цигари и алкохол, и наличие на самовзривни устройства. Такива акции ще се извършват регулярно през цялата учебна година, увери полицейският началник.

Чуйте повече в звуковия файл.

26 деца и юноши са пострадали при тежки катастрофи миналата година в областта. 14 от тях са били пешеходци. Тревожен е фактът, че 6 от пострадалите младежи са били водачи на леки автомобили и мотоциклети без правоспособност, информира още гл. инсп. Николай Иванов. 11 тежки катастрофи с пострадали 11 деца са регистрирани от началото на тази година. За щастие загинали няма.

Най-застрашени при пътни злополуки са децата до 14-годишна възраст, като най-честата причина за това е заниженият родителски контрол, смята Иванов. Според него родителите трябва да отделят повече внимание, като разясняват на децата си правилата за безопасно движение и пресичане на пътното платно.