Закриват СУПЦ-то в Горна Оряховица?
Закриват СУПЦ-то в Горна Оряховица? / DarikNrews.bg

Социално-учебният професионален център „Елена Грънчарова" в Горна Оряховица да бъде закрит, предлага кметът инж. Добромир Добрев. Неговото предложение ще бъде разгледано на днешното заседание на Общинския съвет, след което ще бъде изпратено за становище в Министерството на труда и социалната политика.

Сградният фонд на СУПЦ е огромен и поддръжката става все по-трудна, обясни инж. Добрев. Освен това хигиенното състояние на общежитието непрекъснато се влошава, за което има предписание. Регионалната здравна инспекция извърши няколко проверки в социалното заведение и направи предписание за извършване на ремонти най-късно до 1 септември 2012 г., като не се допуска удължаване на срока. Според кмета изискването е невъзможно да се изпълни, тъй като няма нужните финансови средства.

19 от курсистите, които завършиха тази година, са пренастанени в други социални заведения. Защитени жилища, центрове от семеен тип, действащи други социално-учебни професионални центрове са основните обекти, където ще бъдат изпратени младежите. Четирима ще бъдат върнати в семейна среда. Остават 18 курсисти, за които ще се търсят други места за настаняване, в зависимост от техните желания.

Сградата на СУПЦ е общинска собственост. Част от помещенията са нерентабилни, но на мястото на спалния корпус могат да се изградят общински жилища, коментира кметът. За друга част от сградния фонд ще се търсят инвеститори за продажба.