Зациклил ремонт на училище и детска градина тревожи горнооряховския кмет
Зациклил ремонт на училище и детска градина тревожи горнооряховския кмет / Дарик нюз
Зациклил ремонт на училище и детска градина тревожи горнооряховския кмет
67016
Зациклил ремонт на училище и детска градина тревожи горнооряховския кмет
Зациклил ремонт на училище и детска градина тревожи горнооряховския кмет
  • Зациклил ремонт на училище и детска градина тревожи горнооряховския кмет
  • Зациклил ремонт на училище и детска градина тревожи горнооряховския кмет

Кметът на Горна Оряховица инж. Добромир Добрев е изпратил писмо до Министерството на икономиката, в което настоява да се вземат мерки за закъсняващите ремонти на ЦДГ „Ален мак” и СОУ „Вичо Грънчаров” в града. Детската градина и училището са затворени от 23 август, когато инж. Добрев е издал заповед за разкриване на строителна прощадка.

През март 2012 г. Община Горна Оряховица кандидатства с проектни предложения за прилагане на мерки за енергийна ефективност в двете заведения по проект: "Идентификация на проектни линии за финансиране или съфинансиране от Международен фонд Козлодуй (2010-2013)” на стойност около 1 300 000 лева.

Ремонтите на училището и детската градина се извършват от Обединение „ЕНЕРГО-ВОД”. Фирмата- изпълнител на двата обекта е избрана от Министерството на икономиката и енергетиката. До момента обаче е свършена тварде малко работа, сигнализира инж. Добрев. Обединението е дало срок от 30 дни за цялостна подмяна на старата дървена дограма с PVC, външна изолация на сградата, подмяна и модернизация на отоплителната система-смяна на котелната инсталация и радиаторите и топлоизолация на покрива на ЦДГ „Ален мак”, който е изтекъл на 23 септември.

Мерките за енергийна ефективност на СОУ „Вичо Грънчаров” обхващат външна изолация на сградата, препокриване на дървената покривна конструкция и направа на топлоизолация на покривната плоча, смяна на дограмата на училищния стол и изолация на плоския покрив, смяна на отоплителната инсталация, смяна на съществуващите котли и радиаторите и подмяна на осветителните тела в училището. За тези дейности от „ЕНЕРГО-ВОД” са си определили срок от 45 дни, който изтича на 8 октомври.

И в двете учебни заведения обаче ремонтите са далеч от приключването, което безпокои много инж. Добрев, тъй като идва отоплителният сезон. Освен изпратеното писмо той ще търси среща и с министъра на икономиката Драгомир Стойнев, защото до този момент води разговори само с подизпълнители, които на всичкото отгоре искали да отложат част от дейностите за напролет.

Чуйте инж. Добрев в първия звукови файл.

130 деца посещават детската градина, 700 са учениците в училището, съобщи заместник- кметът на Г. Оряховица Йорданка Кушева. Сега те разпръснати в други учебни заведения, което създава проблеми на деца и родители. От Общината са поискали от Министерството на образованието с поедин месец допълнителнен срок за преместването на учениците в други училища или 15 ноември, но явно и той няма да е достатъчен.

Повече от Йорданка Кушева във втория звуков файл.