За свободата, човешкото достойнство, анонимността и... правилата на играта
За свободата, човешкото достойнство, анонимността и... правилата на играта / Дарик нюз, архив

През 1959 година британският философ Джон Стюарт Мил публикува книгата си за „За свободата"- творба, чиито идеи и до днес остават като основа на либералната политическа мисъл. Известният Принцип на Вредата, или принципа на свободата, също е артикулиран в тази творба. Хората могат да правят каквото им харесва, докато то не вреди на другите. Всички познати ми идеологии смятат това правило за един от основните си принципи. То е и основополагащ камък за Европейската харта за правата на човека, чийто член първи обаче гласи: „Човешкото достойнство е ненакърнимо. То трябва да се зачита и защитава."

Защо пиша тези редове?

Не защото искам да блесна с философските си познания или пък да се превръщам в някакъв стожер на свободата или морала. Причината е друга и е свързана с правото на читателите на „Дарик Нюз" да коментират новините, публикувани на сайта. Право, което никой и никога не е ограничавал. Проблемът е, че някои от потребителите се възползват не по най- етичния начин от това си право. Естествено те са малцина, но коментари, свързани с етническа или расова принадлежност, характеризиращи физически или морални качества на хора, за които става дума в публикациите, недоказани обвинения и лични нападки оставят горчив вкус в устата. Струва ми се, че скрити зад анонимността определени потребители си позволяват да разчистват лични сметки или пък да проповядват расова нетърпимост, вменявайки на определени етнически групи негативни качества.
Всеки наш читател е добре дошъл в редакцията със сигнал за корупционна схема или некоректни действия на един или друг служител, стига да застане с името си, да докаже твърденията си и да поеме своята отговорност.
Недоказаните нападки и обидни квалификации са грозно дело, което не кореспондира по никакъв начин с правилата на „Дарик Нюз" за публикуване на коментари.

За читателите, които не са прочели правилата или пък са забравили какво пише в тях, ги припомням.

Всеки потребител, който публикува мнения във форумите на групата, се
съгласява с Общите условия за ползване на сайтовете на „Дарик Нюз" ЕООД.
За публикуване на мнение е необходимо да се попълнят необходимите полета в карето за писане на коментари.
Модераторите на сайтовете след подаден сигнал, ще изтриват мнения, когато те съдържат:
- спам или непоискани търговски съобщения;
- нецензурни или вулгарни изрази, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа;
- призиви към расова дискриминация, етническа и религиозна нетърпимост, сексуална дискриминация или насилие;
- обидни описания на физически, интелектуални или морални качества на конкретни личности;
- порнографско съдържание, нарушаващо авторските права.
Потребители, които системно публикуват някое от горните типове съдържание, могат да загубят възможността си за публикуване на мнения.
Ако потребител на сайта сметне, че коментар или коментари нарушават негови права или горните правила, може да напише възражение до модераторите на e-mail: komentari@darikweb.com
Възражението ще бъде разгледано и, ако е извършено нарушение, коментарът или коментарите ще бъдат премахнати.
Правилата за публикуване на коментари са неразделна част от Общите условия за ползване на сайтовете на „Дарик Нюз" ЕООД.