В Горна Оряховица започна изграждането на Център за настаняване от семеен тип
В Горна Оряховица започна изграждането на Център за настаняване от семеен тип / снимка: Община Горна Оряховица

Първа копка на Центъра за настаняване от семеен тип бе направена вчера в Горна Оряховица. Той ще бъде изграден по проект, финансиран по Оперативна програма „Регионално развитие", съфинансирана от ЕС чрез Европейския фонд за регионално развитие.

Лентата на церемонията по стартиране на проекта бе прерязана от кмета инж. Добромир Добрев, от председателя на Общинския съвет Даниел Костадинов и от Хасан Юсеинов, управител на фирмата, която ще извършва строителните дейности.

Договорът за изграждането на центъра бе подписан през февруари т. г. между Община Горна Оряховица и МРРБ като управляващ орган по Оперативна програма „Регионално развитие". Проектът е на стойност 823 300 лв. 699 805 лв. от тях са съфинансиране от Европейския фонд за регионално развитие, а 123 495 лв. са от националния бюджет.

Инфраструктурният проект е с продължителност 24 месеца. Той включва изграждането на сградата, както и доставката на оборудване и обзавеждането й. Проектът предвижда и благоустрояване на прилежащото дворно пространство. Центърът за настаняване от семеен тип ще се намира в парк „Градска градина".

Паралелно с изграждането на сградата ще се кандидатства с проект за предоставяне на социалната услуга „Център за настаняване от семеен тип", обясни кметът инж. Добромир Добрев.

В новия център ще бъдат настанени 14 души, за които ще се грижи персонал от 11 човека. Самите специалисти ще минат предварително обучение.