/ netinfo

По традиция и тази година ръководство на Община Горна Оряховица уважи екипа на родилното отделение в МБАЛ „Св. Иван Рилски“. В празничния ден имаше цветя и подаръци за лекарите и акушерките.

Денят на родилната помощ ще бъде отбелязан в много от селищата на Община Горна Оряховица

Специално внимание бе отделено на последното родено бебе в отделението - Мария. Момиченцето е родено тази сутрин и е с тегло 2 740 кг и 49 см. Майката – 30-годишната Диляна Кръстева е от Лясковец. Това е третото й детенце.

Както и с предишните две момченца, Диляна е избрала да роди и малката Мария в горнооряховската болница. Момиченцето е планирано и желано в семейството, особено от батковците. Младата майка получи от кмета инж. Добромир Добрев цветя и подарък за малката Мария.

Малката госпожица е кръстена на таткото – Мариян, който днес развълнувано черпеше с бонбони. „Семейства като вашето трябва да бъдат за пример. Нека да расте здрава й щастлива малката госпожица, а вие да се гордеете с трите си деца”, пожела на щастливото семейство инж. Добрев. Диляна и Мариян благодариха на екипа на горнооряховското АГ отделение и на общинското ръководство за оказания към майката и детето жест.

Тревожно: Ниската раждаемост вече е трайна тенденция у нас

Празникът за Деня на родилната помощ уважиха още заместник-кметовете Николай Георгиев, Йорданка Кушева и Деница Коева. На тържеството присъства и управителят на МБАЛ „Св. Иван Рилски” д-р Иван Иванов и екипът на родилно отделение. 

Здраве, професионални успехи и благодарни пациенти пожела и управителят на МБАЛ „Св. Иван Рилски“ д-р Иван Иванов. По думите му няма по-благородна кауза от тази на хората, които помагат да се появи нов живот.

Млади майки дариха нов транспортен кувьоз на горнооряховската болница (СНИМКИ)

Според д-р Иванов, ръководството на Болницата прави всичко възможно за поддържане качеството на здравните грижи. През 2018 г. в апаратура и обзавеждане на АГО са инвестирани близо 43 хил. лв., осигурени от дарители, припомни управителят. "Всеки им персонален принос в успехите на отделението през изминалата година", посочи той. "За съжаление и тук не ни подминава негативната тенденция в страната да намаляват броя на ражданията, като през 2018 г. те са намалели с 10%, или са се родили общо 341 бебета".

От новородените 200 са момичета, двойките близнаци са 3, недоносените бебета са 22, а 37,6% от ражданията са станали със секцио. "Но качеството на здравните грижи продължава да се повишава, разполагаме с отлични специалисти с огромен опит, а за м.г. в отделението имаме нови апаратура и обзавеждане на стойност 43 хил. лева, изцяло от дарения, отчете още д-р Иванов. За щастие , за м.г. няма смъртен случай, а броят на недоносените бебета е под средния процент за страната- 10%.

Инж. Добромир Добрев поздрави екипа на отделението с празника и пожела през 2019 година в Горна Оряховица да се раждат още повече деца. „Вашият празник отразява любовта, професионализма, добротата и вярата в бъдещето.

Пожелавам Ви да съхраните борбеността, духа, упоритостта и всеотдайността към професията си. Бъдете здрави и благословени”, каза още кметът. Инж. Добрев увери всички присъстващи лекари, акушерки, медицински сестри, че болницата ще продължи да бъде приоритет в работата на общинското ръководство.

Местната администрация е заложила за настоящата година – изплащане на рентгена, осигурен за МБАЛ, довършване на започнати ремонти и ремонт на покрива на Болницата, за което се кандидатства с проект.

Виктория и Мартин отново са най-предпочитаните имена през 2018 г. за новородени в Горна Оряховица

В празничния ден водосвет за здравето на всички отслужи архиерейският наместник отец Николай. По стара традиция с хавлиена кърпа и сапун бе дарена старшата акушерка Снежана Белчева. Завеждащият АГ отделението д-р Михаил Милатович, получи поздравителен адрес от името на кмета инж. Добромир Добрев.

18 бебенца са проплакали от началото на годината в горнооряховското родилно отделение. През 2018 г. в отделението ражданията са били общо 341 – 200 момиченца и 141 момченца. Има и три двойки близнаци.

Освен жени от Горна Оряховица, отделението предпочитат и родилки от останалите общините в Областта, както и от общините габрово, Русе, Плевен. За малчуганите и техните майки се грижи екип от 8 лекари акушер-гинеколози, 1 неонатолог, 13 акушерки и 6 санитарки.