Свищов получи 472 000 лв. по проект за развитие на туристически продукт
Свищов получи 472 000 лв. по проект за развитие на туристически продукт / DarikNews.bg, архив

Община Свищов подписа договор за 472 641 лева за рекламиране на регионалния туристически продукт. Контрактът бе парафиран тази седмица от кмета Станислав Благов и министъра на регионалното развитие Лиляна Павлова.

Преди месец крайдунавската община получи одобрение на проекта "Величественият Дунав - непокътнати природни красоти и люлка на древни народи" по Оперативна програма "Регионално развитие". Средствата се предоставят по приоритетна ос "Устойчиво развитие на туризма" и целят развитие на регионалния туристически продукт и маркетинг на дестинациите.

Дейностите ще се реализират съвместно от общините Свищов, Белене и Ценово, като целта основно е рекламиране на туристическите дестинации в трите общини. Освен това ще бъде изготвена и обща стратегия за развитие на туристическия продукт, както и съвместно участие на различни туристически борси. Продължителността на проектните дейности е 24 месеца.

Схемата „Подкрепа за развитие на регионалния туристически продукт и маркетинг на дестинациите" дава възможност средно три общини заедно да получат до половин милион лева за осъществяване на реклама на регионални туристически продукти.

В министерството са получени 49 проектни предложения, одобрени за финансиране са 28, а на 13 август официално в Добрич средства се предоставиха на 21 общини - Банско, Бургас, Враца, Велико Търново, Вършец, Добрич, Дулово, Елена, Казанлък, Ловеч, Момчилград, Монтана, Пловдив, Поморие, Русе, Самоков, Сливен, Свищов, Трън, Тунджа и Шумен.

Финансовите средства ще бъдат насочени за определяне на туристическия потенциал на конкретната община, на съответния туристически продукт, за участие в международни туристически борси.