Студио Румина с международно признание в Румъния
Студио Румина с международно признание в Румъния / netinfo

Четиринадесетгодишната Василия Стоичкова, възпитаник на студио „Румина“ при Военен клуб В. Търново, се завърна със специална награда от международния конкурс за млади поп изпълнители „Stars of song”, проведен в гр. Къмпулунг (Румъния). Освен приза на A.N.C.C.S.R. (Националната асоциацията на домовете на културата на Румъния) – съорганизатор на конкурса, Василия получи и две покани за участие в международни конкурси в Италия и Молдова.

„Stars of song” събра в Къмпулунг изпълнители на възраст от 7 до 18 години от Италия, Португалия, Малта, Молдова, Румъния и България, разделени в 4 възрастови групи. Василия Стоичкова участва във втора група – 11-14 год., представяйки песни на Нели Рангелова (м. Ал. Бръзицов) и Giorgia (м. Matteo Saggese & Mino Vergnaghi, Zucchero).

Голямата награда на конкурса спечели другата представителка на България – Христина Христова (14г.) от София.

За участието си в Румъния, Василия бе селекционирана и получи персоналната си покана в Италия през януари тази година на международния конкурс “Eurokids”, лично от директора на “Stars of song”  Сержу Чику.

Песенната надпревара в Къмпулунг бе съпътствана от богата културна програма, акцент в която бе големият Първоюнски празник в Миовени (Арджеш), посветен на Международния ден на детето.

„Василия Стоичкова учи поп и джаз пеене в студио „Румина“ от 7-годишна, а паралелно с това свири и на пиано. За вокалната й подготовка се грижи младият педагог и композитор Пейо Ангелов.  С успех е участвала в много национални и международни конкурси в Румъния, Македония, Италия и България. В репертоари си вече има песни на български, английски, италиански, руски, гръцки, испански, украински.. В най-близко време й предстои кандидатстване в Езикова гимназия „Проф. д-р Ас. Златаров“ и участие в националния конкурс „Нека да е лято“, разказа ръководителят на студио „Румина“Румяна Начева.