Сменяме личния лекар до края на декември
Сменяме личния лекар до края на декември / DarikNews.bg, архив

От 1 до 31 декември за втори път през годината здравноосигурените ли­ца могат да сменят личния си ле­к­ар. През последния пе­риод на смяна, месец юни, 3 458 души промениха избора си на лекар на територията на Великотърновска област, съобщават от РЗОК.

Ре­­­ги­стра­ци­он­на форма за постоянен избор  на лекар, с която се извършва процедурата по смяна на общопра­кти­ку­ва­щия лекар, вече може да се изтегли и разпечата от официалната интернет страницата на НЗОК или да се закупи от специализираната книжарница за медицински до­ку­мен­ти  на ул. "Цар Освободител" № 1 във В. Търново.

В регистрационната форма се вписват личните данни на лицето, попълва се и информация за предишния общопрактикуващ лекар. Данните за него могат да се вземат от здравноосигурителната книжка. Така попълнена реги­стра­цион­н­а­та форма  за­едно със здра­вно­о­си­­гурителната книжка и документ за актуален здравно­оси­гу­ри­те­лен статус се представят на но­во­из­бра­ния ле­кар. Лицето предоставя на новоизбраното джипи извлечение от медицинската документация. Извлечение с копия от необходимата медицинска документация се предоставя на лицето от предишния лекар.

Лицата, които до този момент все още не са избрали своя общо­прак­ти­­­­куващ лекар, могат да го направят по всяко време. За целта е необ­хо­ди­мо снаб­дяване с трипластови формуляри за първоначален избор, които се по­­­­лу­чават от "Деловодство" на РЗОК В. Търново, от общопрактикуваащия лекар или се изтеглят от интернет страницата на НЗОК. Изборът е валиден от момента на подаване на попълнения формуляр на предпочитания лекар.        

Здравноосигурените лица, които пребивават в друго населено място за период от един до пет месеца могат да направят временен избор на общопрактикуващ лекар на мястото извън постоянното им местоживеене. Той се осъществява с регистрационна форма за временен избор, която се попълва от лекаря, който ще обслужва здравноосигуреното лице за периода на пребиваването му на новото място.  При извършване на временен избор здравноосигурените лица се ползват с всичките си права по реда на Закона за здравното осигуряване и Националния рамков договор. Лекарствените средства, които хроничноболните ползват за домашно лечение, ежемесечно се предписват от общопрактикуващия лекар, който временно следи състоянието им.