Реставрират Античния керамичен център край Павликени с 50 000 долара
Реставрират Античния керамичен център край Павликени с 50 000 долара / DarikNews.bg

Античният керамичен център край Павликени ще бъде реставриран с около 50 000 долара по проект на Историческия музей в града. По-голямата част от средствата осигурява Американският научен център в София, а собственото финансиране е в размер на около 6000 долара, заделени от общинския бюджет. Проектът се нарича „Опазване, реставрация и социализация на Античния керамичен център край Павликени".

 Договорът вече е подписан и се очаква ремонтните дейности да стартират в началото на юли, съобщи директорът на Историческия музей в Павликени Нели Цонева. Дейностите ще започнат с реставрация и консервация на керамичните пещи. За да бъдат защитени от атмосферни условия, те са покрити, но всички покриви вече трябва да бъдат подменени. „Запазени са 50 пещи за битова и строителна керамика. И вероятно още поне толкова има непроучени под земята", разказа Нели Цонева. Обновяване на туристическата пътека, която обикаля целия обект, също е включено в проекта. Предвижда се и ремонт на административната сграда, която е база за археолозите. Там трябва да се ремонтират покривът и част от помещенията, всички изградени с оригинална антична керамика.

Реставрират Античния керамичен център край Павликени с 50 000 долара
netinfo

Най-големият проучвател на обекта е археологът Богдан Султов. Негова е идеята тази база да стане научно-практически център за обучение на студенти и специализанти по археология. За да осъществим сега намеренията му, трябва да направим реконструкция и на грънчарската работилница, обясни Цонева. В работилницата има ръчно и крачно колело за източване на битова керамика, където се правели тухлите. Върху тухлите по стените на грънчарската работилница личат подписите на някои от посетителите на Античния център, сред които Людмила Живкова, Александър Фол, Начо Папазов, министър на образованието. Има послания на руски и английски, както и японски йероглифи. Своите подписи са оставали Йордан Пенчев, Стефан Иванов и Георги Томов, първите попаднали на всички съкровища под земята през 1971 г.

Проектът предвижда средства и за нова музейна експозиция. Такава е имало само по времето на Богдан Султов. След това всички находки са били прибрани в Регионалния исторически музей във В.Търново. Двете институции вече са се договорили находките да бъдат върнати в центъра, когато музейната площ стана готова.

Античният керамичен център край Павликени е единственият по рода си археологически обект на територията на Югоизточна Европа. Обектът е голяма римска вила от I - II в. сл. Хр. и на практика представлява музей на открито. Там са се произвеждали керамични изделия. Керамичният център включва още римска баня с хипокауст, система от три басейна за обработка на глина и много уникални и красиви глинени съдове. Постройките, направени още от Богдан Султов, са изградени с тухли, намерени на обекта. Археологът е работил в центъра от 1971 г. до смъртта си през 1982-а. Султов е успял да възстанови целия процес на керамично производство. Затова сега туристите могат да видят как е била обработвана глината преди векове. Археологът е възстановил цялата антична технология - от ваденето на глината до изпичането, запазени са басейните, в които се пречиствала глината и работилниците за източване, изпичане и украсяване на съдовете.