Разплащат 600 млн. лв. по ОП Конкурентноспособност до края на годината
Разплащат 600 млн. лв. по ОП Конкурентноспособност до края на годината / DarikNews.bg
Разплащат 600 млн. лв. по ОП "Конкурентноспособност" до края на годината
38878
Разплащат 600 млн. лв. по ОП "Конкурентноспособност" до края на годината
  • Разплащат 600 млн. лв. по ОП "Конкурентноспособност" до края на годината

Около 600 млн. лв. ще бъдат разплатени до края на годината по Оперативна програма "Конкурентноспособност", съобщи във Велико Търново министърът на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков.

По думите му до края на годината ще бъдат усвоени 40% от средствата по програмата, а до 2015 г. трябва да бъдат разплатени всички средства.

До края на годината ще бъдат открити процедури за всичките 1 милиард и 200 млн. евро по Оперативна програма "Конкурентноспособност", каза още Трайков.

В момента има компании, които са спечелили проекти, одобрени са, но имат проблеми с осигуряване на собствени средства за съфинансиране, добави той. Затова Министерството на икономиката въвежда допълнителни мерки за облекчение на фирмите при кандидатстването за европейски пари, като един от финансовите инструменти ще е договаряне на по-ниска лихва за фирмените кредити.

Чуйте повече в звуковия файл.

Нова схема по Оперативната програма "Конкурентноспособност" е договорена с Европейската банка за възстановяване и развитие. По нея ще бъдат предоставени 200 млн. лв. за въвеждане на мерки за енергийна ефективност и енергийно спестяване в индустрията. Допълнително към тези средства Европейската банка добавя и свой ресурс от 200 млн. лв., уточни министър Трайков.

Във Велико Търново Трайчо Трайков посети четири фирми, реализирали проекти по ОП "Конкурентноспособност". Две от тях са усвоили средства по процедури за технологична модернизация на малки и средни предприятия.