Първанов обясни скъпа ли е президентската администрация
Първанов обясни скъпа ли е президентската администрация / DarikNews.bg
Първанов отрече скъпата издръжка на президентската администрация
44883
Първанов отрече скъпата издръжка на президентската администрация
  • Първанов отрече скъпата издръжка на президентската администрация

Президентът Георги Първанов опроверга спекулациите около скъпата издръжка на президентската администрация. При представянето на книгата си „Отчетът на президента" във Велико Търново Първанов обясни, че това е една от темите, които периодично вълнуват българските медии.

В момента президентският бюджет е 4 100 000 лв. и е по-малък от този, с който Петър Стоянов е разполагал преди 10 години, а именно - 4 300 000 лв., посочи Първанов. Той направи сравнение с бюджета на парламента, който през 2001 г. е бил 12 млн. лв, а сега - 53 млн. лв.

"Преди 10 години съотношението между бюджетите на президента и парламента е било 1 към 4, а сега е 1 към 12. Същевременно няма как да се промени съотношението на задачите, защото президентът се произнася с укази по законите, които парламента приема", коментира Георги Първанов.

Чуйте повече в звуковия файл.

Първанов обясни скъпа ли е президентската администрация
netinfo

Над два часа във Велико Търново държавният глава коментира актуални теми и проблеми, свързани с управлението на страната и президентската институция. За представянето на книгата на Първанов бе избрана емблематичната сграда на Музей "Възраждане и учредително събрание", в залата на която се събраха над 200 души - политици, общественици и граждани.

"Целта на тази книга е да предизвика дебат по темата какъв президент е необходим на България", каза Първанов. Той лансира идеята именно във Велико Търново да се създаде Пантеон на българските държавници.