Продължава безплатното силанизиране на детските зъби
Продължава безплатното силанизиране на детските зъби / DarikNews.bg, архив
Продължава безплатното силанизиране на детските зъби в региона
46666
Продължава безплатното силанизиране на детските зъби в региона
  • Продължава безплатното силанизиране на детските зъби в региона

60 деца във Великотърновска област са обхванати до момента в националната програма за профилактика на оралните заболявания. Техните постоянни зъбки са силанизирани, което предпазва зъбния емайл от отлагане на плака и предотвратява образуването на кариеси.

По програмата в региона работят четирима стоматолози във Велико Търново, а заявки за включване са подали и техни колеги в Стражица, Горна Оряховица, Павликени, Свищов и Елена, съобщи регионалният координатор на програмата д-р Цветосавка Тихова.

Силанизирането се извършва в присъствието на родител и задължително с неговото съгласие. На никого не е отказано да бъде включен в програмата, каза още д-р Тихова.

Националната програма за профилактика на оралните заболявания на децата до 18-годишна възраст старитра през 2009 г., но имаше един организационен период, допълни д-р Николай Шарков, председател на националния координационен съвет на програмата.

За първи път в България от 1982 г. се правят пълни епидемиологични проучвани на над 21 000 деца от всички области както в по-големите, така и в по-малки градове, като здравни специалисти изследват състоянието на зъбите и венците на подрастващото поколение. Събрани са над 50 показатели, които се обработват и анализират. Данните за оралното здраве на децата ще бъдат изнесени в края на годината от здравния министър, каза д-р Шарков.

Във Великотърновска област програмата стартира преди месец с поставянето на силанти на първите постоянни дъвкателни зъби на децата от 5 до 9 години. Манипулациите са напълно безплатни и ще продължат до края на ноември.

Първите опити за запечатване на зъбите са правени още през 1892 г., но като масова профилактична процедура силанизирането се прилага от 80-те години на миналия век, посочи д-р Шарков. Той бе сред участниците на кръгла маса във Велико Търново, която има за цел да популяризира програмата сред стоматолози в региона.

Чуйте повече в звуковия файл.