Представиха в Равена кандидатурата на  Велико Търново за Европейска столица на културата
Представиха в Равена кандидатурата на Велико Търново за Европейска столица на културата / Дарик нюз, архив

Проектът на старата столица бе представен от Нелина Църова, директор на дирекция „Култура и туризъм” в Общината, и управителя на Общинската агенция по туризъм „Царевград Търнов” Цветомир Бояджиев. Във форума се включиха и делегации от Варна, Пловдив и София, преминали също успешно в следващия етап на престижната надпревара.

Работната среща се проведе на три етапа, като всяка от делегациите се срещна с членовете на програмния екип „Равена-2019”. Част от работния семинар бе и официално представяне, на което присъстваха кметът на Равена, областният управител на Емилия-Романя и посланикът ни в Италия Марин Райков.

С 19 представители на различни организации се срещна великотърновската делегация. Желание за партньорство с Велико Търново са заявили творци и културни мениджъри от италианския град. Сред обсъдените съвместни събития е проект върху творчеството на Данте Алигиери. Той предвижда хиляди хора от всякакви възрасти да разработят проект върху стоте песни на Дантевия „Ад”. Те търсят партньорство с България, като 100 ученически паралелки от цяла Европа, в това число и Велико Търново, трябва да разработят свой проект, да го адаптират в съвременен вариант, използвайки всички жанрове – театър, литература, изобразително изкуство, музика.

Тридневен международен фестивал на литературата, който включва италиански и чуждестранни автори, е друго събитие, в което може да се включи и Велико Търново. Идеята е творци от старата столица да участват в резидентна програма в Равена, да станат част от града и да напишат нещо за него.