Пламен Дончев втори на световно по борба
Пламен Дончев втори на световно по борба / Личен архив

Горнооряховецът Пламен Дончев повтори най- големия  успех в състезателната си кариера и за втори път стана световен вицешампион по свободна борба за хора с увреден слух. На световното първенство за глухи, което се проведе в столичната зала „Универсиада", състезателят на „Локомотив" представи България в категория до 66 килограма и в двата стила. В класическия Дончев не направи най-доброто си състезание. Тръгна с победа над представител от Беларус, но след това допусна загуба от квалитетния борец на Русия. Руснакът стигна финал и изтегли нашия до репешаж. Пламен Дончев не можа да се възползва от разкрилия му се шанс и загуби от иранец в две части.

Възпитаникът на горнооряховската школа обаче намери себе си в свободния стил. На старта Дончев тушира киргизстанец за 20 секунди. В следващата среща отново показа класа и победи убедително бореца на Молдова с 2:0 части /6:0;6:0/. В спора за златото Пламен трябваше да се изправи срещу стария си познайник Себахатин Гьозел от Турция. Двамата проведоха изключително тактически първата част без да разменят точки. Жребият се усмихна на турчина, който получи право на захват и не пропусна да поведе в резултата. Дончев се хвърли да компенсира във втората част. Миг невнимание бе наказано от турския борец, който добави нови две точки. Пламен успя да намали, но не и да заличи пасива. Мощна горнооряховска агитка го подкрепяше през целия ден. Колегата му Николай Ганев, бе организирал децата от горнооряховската школа, които изумиха присъстващите в залата с неистовата си подкрепа към своя треньор.

"Доволен съм, на и съм малко разочарован. Стигнах до финал, но пак позволих на този турчин да ме излъже. Ще търся реванш на олимпиадата за глухи, която е само след година. Не търся оправдание, но е много изтощително да се бориш в двата стила за три дни. Отново трябваше да се боря и с килограмите, в класическия стил получих и травма в лакетната става. Най-важното е, че не се посрамих пред погледа на подрастващите ни борци, които ми бяха допълнителен стимул", коментира световният вицешампион.

С него не се изчерпа участието на Горна Оряховица в световното първенство. Сред реферите, които получиха наряд за световното, бе и международният съдия по борба м.с Иван Ламбов.