Петя Луканова е спортистът на Велико Търново, Велин Кефалов-треньорът
Петя Луканова е спортистът на Велико Търново, Велин Кефалов-треньорът / Дарик нюз
Петя Луканова е спортистът на Велико Търново, Велин Кефалов- треньорът
36426
Петя Луканова е спортистът на Велико Търново, Велин Кефалов- треньорът
Петя Луканова е спортистът на Велико Търново, Велин Кефалов- треньорът
Петя Луканова е спортистът на Велико Търново, Велин Кефалов- треньорът
  • Петя Луканова е спортистът на Велико Търново, Велин Кефалов- треньорът
  • Петя Луканова е спортистът на Велико Търново, Велин Кефалов- треньорът
  • Петя Луканова е спортистът на Велико Търново, Велин Кефалов- треньорът

Петя Луканова бе избрана за Спортист №1 на Велико Търново за 2010 година. Тя заслужи признанието заради със седмо и осмо място на световно и  европейско първенства, шампионска титла и купа България на 40 изстрела с въздушна пушка при жените. Състезателката по спортна стрелба събра 87 точки и изпревари с шест Христомир Христов в анкетата, в която гласуваха спортни журналисти и членовете на Комисията за младежта и спорта към Общинския съвет.

Не очаквах да съм първа призна победителката, защото е била номинирана и друг път.

Чуйте я в първия звуков файл.

При вота балканския шампион по културизъм Христов получи 90 т., но след прилагането на коефициента от 0, 9, с който се намаляват резултатите на състезателите по неолимпийски спортове, остана с 81. Така Джобният Херкулес за трета поредна година е втори в анкетата и винаги решаващо се оказва намаляването на актива му. За първото място Петя Луканова получи премия от 1 500 лева. Подгласникът и Христомир Христов бе награден с 800 лева. Трети е състезателят по мотокрос с АТВ Николен Кушев, победил през годината в Източноевропейския и родния шампионати. Той събра 69 т., но след коефициентът остана с 62 и взе премия от 500 лв. В сравнение с миналата година през тази Кушев се изкачи с едно място нагоре. Четвърти е спечелилият откритото първенство на Япония по киокушин карате Николай Йоргов с 48  т., пети лекоатлетът Камен Минков с 39 т., шести балканският шампион по бадминтон Юлиян Христов с 36 т. Седми с 34 точки, отново след намесата на коефициента, занижил активът му с 4 т. е Емил Денев първи у нас в рали шампионата в клас N- 3. Окръжният прокурор на В. Търново не се яви на церемонията в Общината, тъй като по същото време бе на награждаването на Автомобилната федерация в София. От негово име бе прочетено благодарствено писмо, за това, че за първи път е награден в родния си град и изразена дарителска воля премията му от 100 лева да бъде дадена на спортиста с увреждания Камен Минков. Капитанът на женския национален тим по хандбал Зоя Стефанова- шампионка и носителка на купата на страната , е осма с 30 т. С 27 т. девети е Николай Димитров, спечелил купа България в ориентирането, с 23 т. десети културистът Атанас Георгиев- четвърти в Европа.

За треньор на годината бе избран Велин Кефалов, наставник на мъжкия отбор на футболния „Етър- 24", втори на полусезона в Западната „Б" група. За признанието той бе премиран със 700 лева. Кефалов получи четири гласа и изпревари с по един Йонка Генчева, под чието ръководство хандбалистките от „Етър- 64" взеха купата и титлата при жените и нямат загуба вече 950 дни. Генчева е треньор и на националния женски тим. Също три гласа получи и наставникът на катерачите от Милен Видиновски, който бе №1 сред треньорите за 2009 г.

„Благодаря на семейството си и на ръководството на клуба. Не очаквах да съм първи", коментира Кефалов.

Чуйте го във втория звуков файл.

В класирането за Топ- 5 на младите спортисти първи е шахматистът Емил Стефанов от ШК „Царевец" с 41 т.. Втори остана непобедения у нас и на Балканите катерач Тодор Шарков с 33 т. Трети е петия в Европа, трикратен балкански първенец, петкратен национален шампиони носител на купа България ориентировач Апостол Атанасов с 32 т. Четвърти е националния и балкански шампион по конен спорт Емил Красимиров с 13 т., пета Ива Добрева първа у нас в катеренето до 12 г. при момичетата. Стефанов бе стимулиран с 300 лв., Шарков с 200 лв., Атанасов със 100 лв. Подредените на четвърто и пето място деца взеха по 80 лв.

За първи път признание получи спортния медик д-р Иван Лефтеров, който бе почетен с грамота за грижите, които полага за младите спортисти.

Чуйте го в третия звуков файл.

Наградите на спортистите бяха връчени от заместник- кмета Йордан Грозданов, Камен Алексиев и Мирослав Паничаров. Награждаването се проведе в зала 302 на Общината, която бе твърде тясна да побере спортистите и треньорите. За разлика от предишни години сега отсъстваха само двама от наградените спортисти- Емил Денев и Николай Йоргов, не се яви и Йонка Генчева.