Община Свищов намалява бюджета си с близо 600 000 лева
Община Свищов намалява бюджета си с близо 600 000 лева / Дарик нюз

Бюджетът на община Свищов за 2010 г. ще бъде намален с 9% или с 595 133 лева,стана ясно по време на публичното обсъждане на проекта за актуализацията му. След нея бюджетът ще възлиза на 20 887 000 лева.
Промените се наложиха след гласувания от Народното събрание Закон за изменение и допълнение на Закона за държавния бюджет на Република България за 2010 година, с което бяха намалени предвидените в началото на годината средства за българските общини.
 Новите параметри на общинския бюджет представиха кметът Станислав Благов и финансовият директор на администрацията Стефан Кирчев.
 Най- значително са намалени разходите за издръжка на общинската администрация, средствата за културата, образование и чистотата. С 45 000 лева е съкратена и капиталовата субсидия за община Свищов.
"Намалението в планираните средства за работни заплати в администрацията вече компенсирахме с излизането в неплатен отпуск на служителите по 5 дена, което донесе икономии около 150 000 лева", обяви кметът Станислав Благов. Той заяви, че въпреки свиването на разходите Общината ще продължи да предоставя на гражданите досегашните административни услуги. "Ще продължим да следваме приоритетите си - запазване на добра финансова политика, осигуряваща стабилност в условията на финансова криза, запазване на нивото на предоставяне на публичните услуги, както и успешно изпълнение на проекти по оперативните програми на европейските структурни фондове", каза още Станислав Благов.
 Негативна тенденция се забелязва в инвеститорския интерес и в събираемостта на местните данъци и такси.
Проектът за актуализация на бюджетта ще бъде гласуван на извънредна сесия на Местния парламент на 19 август.