Над 240 наблюдатели на Прозрачност без граници ще следят за нарушения в изборния ден
Над 240 наблюдатели на Прозрачност без граници ще следят за нарушения в изборния ден / DarikNews.bg
Над 240 наблюдатели ще следят за нарушения в изборния ден
63523
Над 240 наблюдатели ще следят за нарушения в изборния ден
  • Над 240 наблюдатели ще следят за нарушения в изборния ден

Над 240 наблюдатели на Асоциация „Прозрачност без граници" ще следят за нормалното протичане на изборния процес и нарушения в деня на парламентарния вот. Те ще бъдат разпределени в цялата страна, като по-голям брой ще има в районите, където традиционно се регистрират повече изборни нарушения, като Северозападна и Югозападна България, съобщи изпълнителният директор на асоциацията Калин Славов.

Екип на организацията днес е във Велико Търново за обучение на над 40 наблюдатели от Североизточна България. Асоциация „Прозрачност без граници" бе регистрирана като наблюдател от ЦИК и ще  извърши наблюдение на предизборните кампании на кандидатите за народни представители и наблюдение в изборния ден. Асоциацията работи съвместно с над 15 неправителствени организации във всичките 28 области на страната, обединени в Гражданска коалиция за наблюдение на изборния процес. Партньор във Велико Търново е Европейският информационен център. Новост в инициативата през тази година е Пътна карта на изборния процес - инструмент за мониторинг и оценка на дейността на институциите, които са ангажирани в подготовката и провеждането на изборите.

Гражданската коалиция ще води и активна кампания срещу купуването на гласове. За целта вече работи безплатна телефонна линия за цялата страна - 0800 11 224, на която гражданите могат да сигнализират за нарушения, а така също да получат разяснения за начина на гласуване и изборния процес.

На специално създаден сайт www.samizberi.bg в деня на парламентарния вот ще се следи нивото и вида на изборните нарушения по региони. Графиката с разясненията ще бъде в различни цветове, като по-ярките ще обозначават висока степен на нарушения, обясни Славов. Първата информация ще бъде публикувана  след 10,00 часа на 12 май, като информацията ще се актуализира през два часа. Ще се следи за купуване на гласове, контролиран вот, организационни нарушения и агитация в изборния ден.