Монтираха компостери в четири търновски парка
Монтираха компостери в четири търновски парка / netinfo

Шест компостера, заредени с паднали от дърветата листа, са монтирани в четири градски парка във Велико Търново, съобщават от общината. Екологичните съоръжения са поставени в парковете ”Марно поле”, „Никола Габровски” и в кварталите „Бузлуджа” и „Колю Фичето”.

Чрез компостерите се използва ненужната биомаса, отделена от дърветата и храстите, за превръщането й в торф, който след известно време да бъде вложен отново в парковите площи и терени.

Есенните паркове във Велико Търново, в които са монтирани компостери, ще изглеждат значително по-чисти и добре поддържани, смятат експертите от общинския отдел „Екология”. Според тях прилагането на този метод ще доведе до намаляване на разходите за поддържането на парковете, ще бъде намален и заетият обем на сметището, тъй като излишната биомаса вече няма да се изхвърля там.

Компостирането на биоразгадимите отпадъци е нова практика за България и община Велико Търново е първата, която я въвежда. Това е пилотен проект, който има за цел да проучи нагласите и готовността на гражданите в последствие да събират домакинските биоразградими отпадъци в такива контейнери, които биха могли да бъдат разположени на територията на града за битово ползване.

През вторият етап от кампанията ще бъде закупена техника, която позволява механичното раздробяване на отстранените от храстите и дърветата сухи клони и включването на този материал в компостирането.

Единичната цена на всяко от съоръженията за компостиране е 372 лв.
Община Велико Търново се обръща с призив към гражданите да пазят новопоставените съоръжения и да сигнализират, ако забележат ползването им не по предназначение или вандализирането им.