Милен Михов подаде оставка като председател на Правната комисия в Общинския съвет
Милен Михов подаде оставка като председател на Правната комисия в Общинския съвет / DarikNews.bg
Милен Михов подаде оставка като председател на Правната комисия в Общинския съвт
61991
Милен Михов подаде оставка като председател на Правната комисия в Общинския съвт
  • Милен Михов подаде оставка като председател на Правната комисия в Общинския съвт

Милен Михов подаде оставка като председател на Постоянната комисия по нормативно-правна уредба и обществен ред към великотърновския Общински съвет. Съгласно правилника тя се приема без гласуване и без обсъждане, обясни самият Михов. "По този начин изразявам протеста си срещу некомпетентността при подготовката и внасянето на материалите, които трябва да се разглеждат от местния парламент, заяви общинският съветник от ВМРО. Според него важни документи се внасят от администрацията в последния момент и за тях общинските съветници нямат никаква информация предварително.

Милен Михов даде пример с три приети наредби, атакувани от Районната прокуратура като незаконосъобразни в отделни текстове. Това е прецедент в историята на местното самоуправление, обяви съветникът от ВМРО. Протестът на прокуратурата е срещу наредбите за администриране на местните данъци и такси, за търговската дейност на територията на общината и за отглеждането на домашни любимци.

"В документите са открити грешки и пропуски, а цели страници с алинеи са обявени за незаконосъобразни. Прокуратурата е препоръчала те да бъдат отстранени в определен срок. Администрацията обаче не е внесла навреме необходимите поправки, а срокът е изтекъл още в началото на януари", посочи Михов. Той обясни, че ако има засегнати трети лица от незаконосъобразните текстове в наредбите, те могат да заведат дела срещу Общината. От ВМРО настояват още за промяна в работата на администрацията, свързана с подготовката на нормативните документи.

"Воеводите" се отказват от квотата си в ръководствата на постоянните комисии. Предстои провеждане на консултации с групите в Общинския съвет за определяне на нов председател на Правната комисия, оглавявана досега от Михов.

Повече може да чуете в звуковия файл.