Международно признат майстор по самоотбрана проведе семинар по Винг Тчун във В. Търново
Международно признат майстор по самоотбрана проведе семинар по Винг Тчун във В. Търново / DarikNews.bg

Първият признат международен майстор по Винг Тчун в България Станислав Багалев бе във Велико Търново през уикенда и проведе интензивно обучение с изпити в школата на ул. Краков № 9. Спецът по самоотбрана пристигна по покана на главния инструктор в старата столица Светломир Калицов. Модерно оборудваната с всичко необходимо за тренировки зала събра мъже от Велико Търново, Русе и Пловдив.

Винг Тчун съчетава в себе си бързина на реакцията, развива усет и тренира както тялото, така и психиката на всеки практикуващ. Подходящ е за хора от всички възрасти, мъже и жени, интелигентни и усмихнати, търсещи предизивикателство и промяна, каквито намират в в ежедневните занимания с Винг Тчун, разказа на семинара сифу Станислав Багалев. По думите му напрегнатият начин на живот, липсата на движение, липсата на нови контакти и постоянният стрес променят всички ни в неочаквана за нас посока. Липсата на време за себе си се задълбочава, а стресът ни убива бавно, завладява нашите мисли и стопира емоциите ни. Изходът е само един- спорт, движение и природа, смяна майсторът по самоотбрана. Според него системата Винг Тчун предлага всичко това.

Когато човек тренира, първо усеща тялото си, променя го, контролира теглото, оформя мускулите. По време на тренировките хората откриват, че не могат да контролират емоциите си и те ги владеят и парализират, пораждайки страх, неувереност, добави Светломир Колицов. Затова по време на  заниманията се разиграват модели за реакция по време на създадено изкуствено психическо натоварване, за да може всеки да се научи да реагира, контролирайки себе си по-адекватно.

Духът и разумът се сливат в едно след по- дълбокото запознаване с източната фолософия и дихателни практики, като всичко това дава на практикуващите спокойствие и превръща стреса в жизненост, обясни програмистът, който вече пет години води занимания по Винг Тчун в старата столица.

Той разказа още, че стилът Винг Тчун,  в превод прекрасна пролет, е навлязъл в България преди двайсетина години. Във В. Търново група от 15- 20 души се занимава с него. Стилът не изисква физическа сила и няма забранени за атака точки по тялото на противника. Характеризира се с икономични движения, стабилни позиции и най- вече с практичната си насоченост. Особено ефикасен е при близък бой. Според легендата го е  създала монахиня от митичния манастир Шао Лин. Целта й била да се противопостави на всички известни до момента китайски бойни изкуства. Тя го преподала първо на крехката девойка Ин Винг Чун, която въпреки нежната си физика се оказала отлична ученичка и развила допълнително стила. Легендарният Брус Лий, благодарение на филмовата си кариера, е най- известният представител на винг чун. Макар да пропагандира своята идея за бойните изкуства, наричайки я Джийт кун до, той никога не забравя своята принадлежност към клана на Винг Тчун.

Клубът в старата столица е част от ЕВТО-България. Родната федерация пък включена в Европейската организация по ВингТчун, която наброява над хиляда и петстотин школи, провеждат се международни семинари и интензивни обучения на континента. По време на саминара великотърновците Милен Симеонов, Любослав Енчев и Борислав Борисов покриха по- високи бийно степени.