Местни театрали се завърнаха с престижни награди от фестивал в Лом
Местни театрали се завърнаха с престижни награди от фестивал в Лом / снимка: Пресцентър - Община Горна Оряховица

Милионерът” на Йордан Йовков, представен от павликенския любителски театрален състав при НЧ “Братство – 1884”, взе голямата награда на журито на тазгодишния Международен фестивал на любителските театри в Лом. Фестът на името на Кръстьо Пишурка се проведе в дните от 23 до 29 септември. Той се организира за шеста поредна година от читалище “Постоянство” в Лом, Министерството на културата, Съюзът на народните читалища. 22 състава от България, Румъния и Сърбия с над 300 актьори са участвали в тазгодишното издание.

Журито под председателството на проф. Васил Стефанов връчи на павликенските театрали най-високата награда заради режисурата на секретаря на читалището Дарина Митева и талантливия актьорски състав. Самодейците работят под ръководството на Митева от 5 години, като целият им досегашен репертоар са пиеси от български класически или съвременни драматурзи.

На фестивала в Лом първа награда за спектакъл спечели Драматичният театър при НЧ „Съединение-1888” в Драганово. Театралите от горнооряховското село се представиха с “Годеж” на Сърбислав Минкович, режисиран от Кирил Ангелов. Журито присъди и три индивидуални награди на театралите от Драганово и една за павликенския състав.