Изложба Задругата на легендите гостува във Велико Търново
Изложба Задругата на легендите гостува във Велико Търново / netinfo

Изложба „Задругата на легендите" представя във Велико Търново произведенията от миналогодишната Арт резиденция, която се проведе в с. Горна Липница. Експозицията е подредена в Изложбените зали „Рафаел Михайлов", където ще остане до 10 май. Изложбата вече е гостувала в София и Павликени, а амбицията на организаторите е догодина тя да бъде представена извън България.

Артисти от четири страни дойдоха през лятото на миналата година в Горна Липница, за да правят изкуство върху легендите за змейове, змеици, змии, караконджули, таласъми, животни, магии и други сили от извънчовешкия свят. Живописците Морган Крейг и Кристин Кухн от САЩ и Бисерка Петрович от Сърбия, Ирене Антон от Германия, която работи над футуристична инсталация, двамата фотографи Венета Захариева и Иван Манчев, арх. Светла Цонева, Мартин Петров и Пламен Петров, които представят живописната традиция на България, както и иконографката Мария Алексиева участваха в задругата. Заедно с тях в старото училище, което от две години вече е превърнато в арт резиденция, работиха и пет деца от селото. Малчуганите пресъздаваха традиционен селски двор, пълен с различни животни.

Събирачите на легенди работиха по предварително зададени теми, разработени на български и английски език. Всички истории обхващат местните вярвания в Горна Липница, техният вариант в национален и световен мащаб. За да съберат легендите, организаторите са използвали книгата за Горна Липница, написана от бащата на родения в селото писател и публицист Серафим Северняк, както и информация от първа ръка - от разказите на местните жители.

Типична за Горна Липница например е легендата, останала до днес под името „Зелен синор". Тя гласи, че преди много години на точно определено място в селото паднал змей и престоял там 40 дни. Хората го хранили с мляко и на 41-я ден той отлетял. От благодарност за тяхното гостоприемство змеят ги дарил с голямо плодородие.