Инициативен комитет готов да блокира улица заради дупки
Инициативен комитет готов да блокира улица заради дупки / netinfo
Инициативен комитет готов да блокира улица, заради дупки
29767
Инициативен комитет готов да блокира улица, заради дупки
  • Инициативен комитет готов да блокира улица, заради дупки

Жалба с подписка са внесли на 1 юни в община В. Търново 19 управители и собственици на фирми с персонал над 1 200 души, с офиси и производстевни бази на улица „36-ата". В подписката Инициативен комитет с председател Валентин Ламбев настоява за спешен ремонт на улицата, която свързва западния пътен възел с кръстовището за квартал „Чолаковци". По протежение на трасе с дължина по-малко от 2 километра има над 350 дупки, някои от които с дълбочина половин метър и ширина шест метра. Улицата е в такова състояние от месеци, а в същото време се използва като част от националната пътна мрежа и е участък от главен път София - Варна. Заради ремонта на пътен възел „Качица" по нея се движат и преминаващите в посока проходите „Хаинбоаз" и „Шипка", свързващи Северна с Южна България. Инициативният комитет ще чака отговор от Общината до 10 юни, след което ще предприеме всички разрешени от закона мерки, включително и блокиране на улицата, за да реши проблема.

Чуйте още в звуковия файл от Валентин Ламбев.

Валентин Ламбев добави още, че колегата му Веселин Георгиев за собствена сметка пълни дупките пред своето предприятие, тъй като транспортните фирми отказват да изпълняват поръчките му, с обяснението че унищожават товарните си автомобили. Според експертна оценка, поръчана от Инициативния комитет, частичният ремонт на улицата ще струва около 30 хил. лева.

Качественият ремонт на улица „36-ата" ще струва много повече от 30 000 лева, коментира  инж. Динко Кечев - началник отдел „Техническа инфраструктура" в Община В. Търново. Според него в момента улицата, за ремонта на която настоява инициативен комитет, е част от обходен маршрут на Главен път София - Варна и поддръжката и трябва да бъде поета от Областно пътно управление.

"Не знам кой е изчислил, че са необходими 30 000 лева, но твърдя, че ако се използват само за кърпеж след две седмици няма да ги има. Състоянието на трасето изисква основна реконструкция с издълбаване и ново насипване, за да стане както трябва", каза инж. Кечев. Според законодателството републиканските пътища, преминаващи през населените места са грижа на държавата, добави инж. Кечев.