Играят Иван Шишман в Международния ден на театъра
Играят Иван Шишман в Международния ден на театъра / netinfo

С постановката „Иван Шишман” Музикално-драматичният театър във В.Търново ще отбележи Международния ден на театъра. Автор на историческата драма е Камен Зидаров. Режисьор е Димитър Шарков. В ролите ще се превъплатят директорът на търновския театър Любомир Бъчваров, Йоана Буковска, Милен Димитров и Борис Луканов.

„Публиката започва да се връща в театъра”, каза по повод днешния професионалния празник директоът на търновския театър Любомир Бъчваров. По-малко от един милион лева е бюджета на театъра за тази година. С 20% е увеличена субсидията от община В.Търново и вече е 84 хил.лв., припомни Любомир Бъчваров. 50 души-артисти е щатът на търновския театър. Осем заглавия включва неговия репертоар, сред по-популярните са „Прилепът”, „Иван Шишман”, „Царицата на чардаша”.

Има идея от следващата година на търновска сцена да започнат да се играят мюзикъли от бродуейски тип, каза още Любомир Бъчваров. Развитие на концертната програма и детския театър също са сред приоритетите в работата на директора.

Датата 27 март е свързана с откриването на сезона на Театъра на нациите в Париж през 1962 г. Тогава Международният театрален институт към ЮНЕСКО, който е най-голямата международна организация за сценични изкуства, решава това да бъде Международният ден на театъра.