Идва Голямото четете
Идва Голямото четете / netinfo

Пътуващата библиотека на кампанията „Голямото четене" започна да обикаля страната. До 17 декември тя ще мине през 26 от големите български градове, сред които и Велико Търново.

Всеки от жителите им ще може да остави своята любима книга в пътуващата библиотека. Дарик радио е медиен партньор на инициативата на БНТ.

„Идеята на пътуващата библиотека е колкото се може повече хора да се срещнат с колкото се може повече книги, обяснява писателят Георги Тенев, един от основните двигатели на кампанията „Голямото четене".

Програмата на обиколката е много проста – камионът спира в по обяд пред градската библиотека във всеки град, отваря си вратите, червената стълбичка се спуска и вътре има наистина хиляди книги, които очакват някои да полюбопитства за тях", разказа Тенев.

Кампанията трябва да отговори на въпроса „Кой е любимият роман на българите?". В първия етап на проекта (5 октомври – 7 декември 2008 г.) читателите могат да номинират и да гласуват за своите любими романи, като единственото ограничение е те да са публикувани (написани или преведени) на български език.

На 21 декември 2008 г. в специално телевизионно шоу ще бъдат представени романите, получили най-много гласове, от стотно до тринадесето място. Дванайсетте романа, събрали най-много зрителски гласове, ще бъдат обявени по азбучен ред като финалисти.

От този момент до края на кампанията зрителите ще продължават да гласуват само за тези дванайсет заглавия. На 15 март 2009 г. в заключително телевизионно шоу ще бъде обявен победителят – любимият роман на българите.

Във всеки следващ град от маршрута читателите ще могат да разменят любима книга, в която са написали свое послание или адрес за кореспонденция, за някоя от книгите от Пътуващата библиотека. Така пътуващите книги ще свържат четящите българи в общността на „Голямото четене".

Посетителите на Пътуващата библиотека ще могат да открият сред томове любими книги с автограф от автора или с послания от известни личности – писатели, музиканти, актьори, политици, спортисти.

Камионът с книгите на Пътуващата библиотека ще бъде във Велико Търново на 25 ноември.