Художникът Никола Манев пристига за Вечер на изкуствата
Художникът Никола Манев пристига за Вечер на изкуствата / netinfo

Световноизвестният художник Никола Манев, поетесата Елка Няголова и цигуларят Владимир Владигеров ще гостуват в Хан "Хаджи Николи" на Самоводската чаршия. Те са поканени в първата от поредицата вечери на изкуството, които организира ръководството на хана. Поетичната вечер е с начало 18,30 часа.

Художникът Никола Манев живее и твори в Париж. Роден е в Чирпан, завършва художествената гимназия в София, а през 1962 г. е приет във френската Академия по изящни изкуства, където завършва живопис в класа на проф. Морис Брианшон. Тогава се и установява в Париж, но през целия си живот обикаля света и трупа впечатления за своите платна. Манев има зад гърба си над 137 самостоятелни изложби в цял свят и множество групови изложби и биеналета. Над 3000 негови творби са притежание на държавни и частни колекции и музеи в над 30 страни по света. В творчеството му се преплитат много теми - българската природа, пустинята на Алжир и Тунис, мексикански мотиви, романтичните гледки на парижките покриви и комини.

Поетесата Елка Няголова е председател на Славянска литературна и артистична академия и директор за Балканите на Международната асоциация на писателите и публицистите. Автор е на 15 книги с поезия, сред които и отделни книги в Украйна, Русия, Франция, Македония, Сърбия и Полша. Поезията й е преведена на руски, украински, френски, английски, немски, полски и сръбски езици. Носител е на повече от 15 национални и международни литературни награди.

Владимир Владигеров е племенник на големия композитор Панчо Владигеров. Има успешна музикална кариера в цяла Европа, но най-вече в Германия и Австрия, където е бил Директор на българския културен институт „Дом Витгенщайн".