Ген. Михо Михов: Алчността и бедността са основна причина за трагедията в Горни Лом
Ген. Михо Михов: Алчността и бедността са основна причина за трагедията в Горни Лом / DarikNews.bg

Алчността и бедността са основните причина за трагичното произшествие в Горни Лом, каза във Велико Търново ген. Михо Михов, един от основателите на АБВ и водач на парламентарната листа на партията в Бургас и Ямбол. По думите му, непосредствената причина за инцидента е някъде по средата и тя опира до дисциплината на българина и до загрижеността на работодателя по отношение на правилата и нормите на труд.

Според ген. Михов въпреки минорното настроение днес, освен че трябва да отдадем почит и да кажем „Бог да ги прости невинните жертви от тази промишлена катастрофа и авария”, но и трябва да кажем „Дано Бог да прости и на нас грешните”. „Казвам това, защото още от вчера единственото, което чуваме навсякъде е кой е виновен. Това сме го слушали системно, след толкова аварии, които съпътстват месец, след месец малкото останало от военно-промишления комплекс на страната”, допълни още генералът. Той даде пример с инцидента при Петолъчката, който стана преди около година. Според него неправилно се адресира превенцията в търсенето на виновен.

Недопустимо е промишлените аварии и катастрофи да са съизмерими със загубата на човешки живот по време на война или природни бедствия, заяви ген. Михов. По думите му, българският народ е устроен така, че когато му се посочи виновник, без значение дали той е реален или не, се тушира общественото напрежение.

Ген. Михов допълни още, че външни и вътрешни инструменти поддържат контролирана бедност в страната. Според него убийственият бизнес климат е създаван от държавата и затруднява изключително много предприемчивите и честните. Проблем е партийно-политическото кадруване в системата на отбраната, МВР и съдебната власт, което задушава професионализма в тези системи. Той посочи, че като държава не сме успели да икономизираме членството си в НАТО и Европейския съюз, както и че се върви към разрушаване на отбранителния комплекс на България. Генералът отправи предложение всяка година до март правителството да внася доклад за състоянието на националната сигурност пред Народното събрание и заяви, че това ще бъде един от приоритетите на народните представители от АБВ.

Ген. Михо Михов и кандидатите за народни представители от великотърновската листата на АБВ днес посетиха военния завод Аркус в Лясковец и обсъдиха проблемите, които стоят в областта на военно-промишления комплекс. Обединихме се около мнението, че държавата трябва да помага на работодателите в тази сфера, коментира водачът на листата адвокат Николай Илчев. “ПП АБВ първа поде инициативата за отказване от политическа агитация и празнично закриване на кампанията днес, поради деня на национален траур. Днес нашите мероприятия са само делови и организационни, свързани с провеждането на изборите”, посочи още Илчев.

В контекста на трагичните събития от последните дни, той добави, че липсата на държавата и държавността ще се окажат основната причина за това да се стига до такива тежки трудови инциденти. Според него, днес не трябва да се говори за политика, а за проблемите, които стоят пред държавата.