Евгени Кирилов: Да прогоним призрака на егоизма, който броди из Европа
Евгени Кирилов: Да прогоним призрака на егоизма, който броди из Европа / Дарик нюз

Крайно време е да бъде сменен цялостният курс на Европейската комисия. Да бъде прогонен призракът на егоизма, който броди из Европа.  Да се наложи нов курс на ЕК и целия Европейски съюз, насочен към гражданите и битката с безработицата. Това каза във В. Търново кандидатът за евродепутат от „Коалиция за България” Евгени Кирилов, който е на предизборна обиколка в региона. Според него промяната може да стане само чрез победа на социалистите на 25 май и избор на техния кандидат Мартин Шулц за нов председател на комисията.

„В следващия Европейски парламент българските депутати трябва да поведем битка с двойните стандарти и да направим всичко възможно да престанат да ни смятат за страна от периферията. Така е с Шенгенския въпрос, така е и с Южен поток. В Южен поток участваме солидарно с Унгария, Австрия и Германия. Но само България е нарочена във връзка с кризата в Украйна. В същото време ако се погледнат условията на Северен поток ще се види, че Германия е три пъти по- зависима от „Газпром” отколкото ние. Същото бе и с атаките за българското нашествие  в Англия, което не се случи. Това повече не трябва да го допускаме. Става дума за национално самочувствие, омръзна ми да слушам, че сме най-бедната, най-слабата и най-зависимата държава. Да не се даваме така лесно на подобни инсинуации”, призова Евгени Кирилов.

Докторът по международни икономически отношения и международно право, който е дипломат от кариерата и един от най-дългогодишните родни депутати в ЕП, изнесе данни за това как България е усвоявала през първите седем години от членството си средствата от еврофондовете. Данните са от април тази година и за първи път бяха съобщени във Велико Търново.

„Лоша традиция у нас преди избори е да се хвърлят обвинения кой какво не е усвоил и какво е загубил. На тази тема често набляга и бившият премиер Бойко Борисов, който обаче не е навътре в нещата, за разлика от Томислав Дончев например, който е твърде сдържан в критиките си”, добави Евгени Кирилов. Според него през септември 2009 г. България е била средно от 14-то до 16-то място по усвояване от всичките страни-членки. Миналата година по това време е отчетено, че за шест години членство сме усвоили една една трета от полагащите ни се средства или около 36%.

„Сега сме на близо 53% обща усвояемост и трябва да работим с ударни темпове. По пари от Европейския фонд за регионално развитие сме на 21-во място пред Унгария, Франция, Чехия, Малта, Словакия и Румъния, т.е. изкачили сме се с пет места само за една година. Изоставаме обаче в Кохезионния фонд, където нещата са тревожни от преди четири години и има опасност да загубим средства”, призна Кирилов. И посочи, че макар страната ни да е на 13-то място пред държави като Балгия, Франция, Германия, Италия, Унгария, Словакия и Румъния, не се справяме много добре, а тук са тежките проекти като водните цикли и т.н.

Междуведомствената комисия по бедствия и аварии е отпуснала над 740 000 лева за обекти във Великотърновска област, информира народният представител от БСП Мариана Бояджиева. Миналата седмица бяха преведени 98 000 лева за пътната отсечка към село Дедина, община Златарица. С решение на правителството от последните дни са дадени 208 хил. лв. за църквата „Света Богородица” в Килифарево, която е паметник на културата. За ремонт на камбанарията на православния храм в село Караисен, община Павликени, местното кметство ще получи 165 хил. лв., а за възстановяването на подпорната стена на ул. „Стефан Караджа” в Свищов са осигурени 274 000 лева.