Емил Василев внесе проект за Закон за българската музика в радио и телевизионните програми
Емил Василев внесе проект за Закон за българската музика в радио и телевизионните програми / Дарик В. Търново
Емил Василев внезе проект за Закон за българската музика в радио и телевизионните програми
44729
Емил Василев внезе проект за Закон за българската музика в радио и телевизионните програми
  • Емил Василев внезе проект за Закон за българската музика в радио и телевизионните програми

Една четвърт от музиката в родния радио и телевизионен ефир да бъде българска, предвижда законопроект, внесен в Народното събрание от депутата от РЗС Емил Василев. Българска музика е изворният и градският фолклор, както и всяко друго произведение, на което автор е български гражданин, както и техните кавърверсии, интерпретации и нови аранжименти, обясни Емил Василев.

Народният представител определи проекта си за Закон за българската музика в радио и телевизионните програми като най- пробългарският, внасян през последните двайсетина години в Парламента. Депутатът заяви, че е работил над него от няколко месеца с цел да подпомогне българските автори, които според него са поставени в неравностойно положение и да популяризира родната музика.

Законопроектът предвижда задължителни квоти за българска музика и санкции от СЕМ и Комисията за регулиране на съобщенията при неспазването им. Емил Василев добави, че очаква подкрепа от всички народни представители, независимо от коя парламентрна група са, както и от музикалното съсловие, което с приемането на закона ще има допълнителен стимул да твори, защото ще се радва и на неколкократно увеличени приходи от авторски права.

Чуйте повече за законопроекта в звуковия файл от Емил Василев.