Еленското училище посрещна гости от Петрозаводск
Еленското училище посрещна гости от Петрозаводск / снимка: Община Елена

Гости от Петрозаводск, република Карелия, пристигнаха на едноседмична визита в СОУ „Иван Момчилов" в Елена. Целта на посещението е установяване на партньорски отношения и обмен на ученици и учители в няколко области между двете училища. Визитата им ще включи обиколка из околността и посещение на забележителности с национално значение.

Гостуването на групата руски учители е резултат от едногодишна кореспонденция на СОУ „Иван Момчилов" с МОУ „Гимназия №17" в град Петрозаводск. Руската гимназия е специализирана в преподаването на чужди езици - английски, френски, немски и финландски. Тя работи по международни проекти и обменни програми с училища от Белгия, Германия, Швеция, Финландия и САЩ.

Учителите посетиха урок по руски език в девети клас, запознаха се с използването на информационните технологии в образователния процес на еленското училище, посетиха кабинета по религия, разгледаха фолклорната изложба на ученици от десети клас. Гостите от република Карелия бяха очаровани от традиционните български народни носии и от произведенията по дърворезба, изработени от учениците в Елена. Посещението завърши със среща между преподавателите от МОУ „Гимназия №17" и ученици и учители от СОУ „Иван Момчилов" в актовата зала на училището. Там всяко от учебните заведения представи своя презентация.

Преподавателите на МОУ „Гимназия №17" подариха „птица на щастието", изработена от брезова кора на директорката на еленското училище. Такъв подарък получи и кметът на Елена инж. Дилян Млъзев. Птицата от брезова кора е талисман - символ на щастие и благополучие.