ДЕСНИТЕ обсъдиха проблемите в здравеопазването на среща с лекари от региона
ДЕСНИТЕ обсъдиха проблемите в здравеопазването на среща с лекари от региона / DarikNews.bg

„Несъбирането на здравни вноски и работата по бюджета на НЗОК са най-големите проблеми на здравеопазването в България”. Това каза във Велико Търново председателят на Коалиция „ДЕСНИТЕ” д-р Илко Семерджиев. Той пристигна в старата столица за среща с лекари и здравни специалисти от региона. По време на дискусията бяха набелязани основните проблеми и перспективи, пред които е изправено родното здравеопазване.

Една от наболелите теми, които коментираха медиците, бе несъбирането на здравни вноски. „Това лишава системата от 500 – 800 млн. лв. годишно, а същевременно чуваме, че има дефицити, които са в по-малък размер- 328 млн. лв. за тази година. Това означава, че ако събираме вноските няма да има дефицит”, каза д-р Семерджиев.

Приходната част на бюджета на НЗОК, разходите и управлението също са свързани с много въпросителни, категорични бяха включилите се в дискусията лекари. Според председателя на Коалиция „ДЕСНИТЕ”, парите за здравни вноски се събират от пациентите и трябва да достигат до тях под формата на услуги. „Най- нелогично е коректните платци, които издържат и некоректните, да бъдат принуждавани да плащат в момента на ползването на здравната услуга. Това освен че е незаконно, допълнително демотивира хората да плащат вноски”, посочи д-р Илко Семерджиев.

Над 1,5 млн. българи не плащат здравни вноски, стана ясно по време на форума. „Събираемостта може да се подобри като държавата даде пример със своята коректност. Тя осигурява хората като работодател и задължено лице, като плаща по 22 лв. месечно. В същото време всички плащаме по 46 лв. Този лош пример е един от демотивиращите фактори. Ако държавата поправи това свое поведение, останалите няма да се чувстват излъгани и ще бъдат по-склонни да изпълняват задълженията си”, допълни лидерът на „ДЕСНИТЕ”. По негови думи друг вариант е НАП да проучи социалния, образователния, професионалния и имуществен профил на хората, които не плащат вноски. „Когато неосигурен гражданин попадне в болница и бъде обслужен, вместо да се иска да плати вноски или услугата, болницата отчита разхода като генериран дълг и го сервира на данъкоплатците чрез държавния бюджет. Това е некоректна практика и лошо управление”, каза още д-р Семерджиев.

Той посочи, че е много важно как се управлява наличният ресурс на НЗОК, особено ако е в недостатъчно количество. Семерджиев отбеляза, че тазгодишният планиран бюджет на касата преди актуализацията беше със 128 млн. лв. повече от миналата година. „В същото време виждаме, че само за 5 месеца се натрупаха дългове на болниците, които са два пъти по-големи от цялата минала година. Ако този проблем бъде решен, много страдания ще бъдат спестени на хората”, добави председателят на Коалицията.

Медиците се обединиха около позицията, че един от водещите проблеми в здравеопазването е изтичането на родните лекари в чужбина. Според ДЕСНИТЕ,  лекарите не искат да специализират в България, защото по време на квалификацията получават минимална работна заплата. „В системата има сериозно количество финансов ресурс. Ако през 2000 год. в здравния сектор имаше 1 млрд. лв. годишно, за тази година са 3,5 млрд. лв., но лекарската заплата не се увеличава. Това означава, че паричният ресурс изчезва някъде по пътя към лекаря”,  допълни д-р Илко Семерджиев.

На срещата присъства и д-р Марияна Кирилова, председател на БЛС – Велико Търново. По нейни думи здравеопазването е в будна кома, а само част от проблемите са човешкият фактор и недофинансирането. „Необходими са зрели политици с ясна визия, които да спазват поети ангажименти”, категорична бе тя.