Десетки блокирани коли и ТИР-ове заради лошото време
Десетки блокирани коли и ТИР-ове заради лошото време / БГНЕС, архив

Огромна колона от автомобили и ТИР-ове се е образувала на пътя преди Велико Търново, в района на село Балван. Хората там не могат да продължат пътя си заради непочистен път. Затруднено е движението и при село Моравица.

Шест автобуса с румънски туристи са заседнали в района на Предела в Прохода на републиката от изминалата нощ. Там дебелината на снежната покривка достига 60 см. Екипи на полицията и Гражданска защита пътуват в помощ на бедстващите, но връзката с тях е затруднена, защото в района няма покритие от мобилен оператор, съобщава БТА. Поради снегонавявания и паднали дървета великотърновския участък на прохода е затворен за всички видове превозни средства от миналата нощ. Поради това в района на Велико Търново и Килифарево са се образували километрични колони от тежкотоварни и леки автомобили.

Въпреки усилията на пътните служби почистването на главните пътища от Велико Търново за Стара Загора и Търговище е силно затруднено. Непрекъснатия снеговалеж и множеството начупени дървета и клони, които са нападали по пътните платна блокират работата на почистващата техника.

В помощ на работниците от пътните служби са изпратени работници от горските стопанства, които разчистват падналите дървета. По данни на Гражданска защита през изминалата нощ от преспите в Прохода на републиката е била изтеглена заседнала линейка на Бърза помощ. Екип на областната дирекция за пожарна безопасност и защита на населението е предложил помощ на пътниците от три автобуса за София, заседнали край великотърновското село Балван, край което се е образувала колона от тежкотоварни камиони. Около 8 часа тази сутрин движението в този участък е
възстановено, съобщиха от Пътна полиция.

Слушатели на Дарик сигнализираха, че на много места в страната има непроходими пътища, няма представители на отговорните институции, които да дават необходимата информация, да предупреждават или направо да отклоняват движението.

Тежка е обстановката в Централна и Източна България заради лошите метеорологични условия. Без електрозахранване са 81 населени места в областите Бургас, Варна, Велико Търново, Добрич, Кърджали, Ямбол, Пловдив, Стара Загора и Сливен, съобщиха от МВР.