Църквата Възкресение Христово готова до груб строеж, позлатен кръст от Твер ще краси купола и
Църквата Възкресение Христово готова до груб строеж, позлатен кръст от Твер ще краси купола и / netinfo
Най - голямата църква във В. Търново вече е изградена до груб строеж и през следващата година, когато ще бъдат отбелязани 130 години от Освобожданието на България, тя ще бъде окончателно готова, обявиха от гражданско сдружение „Георги Победоносец”, по чиято инициатива започна изграждането на християнския храм.

Църквата е съградена на две нива като първото ще бъде крипта, в която ще бъдат препогребани костите на загиналите за свободата на България руски войници. Първото ниво на храма ще носи името на св. Георги Победоносец, а вторият етаж – Възкресение Христово.

Църквата се строи в района на Качица, на мястото известно като руските гробища.

Тя е с разгръната площ 680 кв.м. Един от куполите и ще бъде украсен с позлатен кръст, дарен от руския град Твер.

Събраните досега средства за новата църква са 253 000 лв., от тях 36 хиляди са вложени за изливане на основите. От получените дарения 143 940 лева са в пари и 109 950 лв. - в строителни материали, съобщи Драгни Драгнев от иницативня комитет за изграждане на храма. Чуйте повече в прикачения файл:

Други големи дарители са пивоварна Болярка с 50 000 лева и фирма Илстрой, която e дарила 50 000 лева и изпълнява безвъзмездно строежа.

„Раховец газ” АД ще изработи и осигури оборудването за газоснабдяването на новия храм.

В списъка на дарителите са общо 53 фирми и граждани.

На 8 април, когато е Второ възкресение, пред строящия се храм, великотърновският митрополит Григорий ще раздаде 720 червени яйца, които освети по-рано днес в катедралания храм „Рождество Богородично”.