Четири алпийски върха покориха алпинисти от Царевец
Четири алпийски върха покориха алпинисти от Царевец / снимки: Личен архив

Четири върха в швейцарските Алпи покориха алпинисти от клуба по катерене, планинарство и екстремни спортове "Царевец". Мария Йовчева, Нина Караниколова, Росен Йовчев и Добрин Атанасов изживяха двуседмично вълнуващо приключение в Алпите, катерейки последователно Юнгфрау /4158 м./, Мьонх /4107 м./, Монте роза /4634 м./ и Матерхорн /4478 м./.

Времето е било променливо, типично за планината, като са имали и хубави и лоши дни, съобщи председателят на клуба Валентин Петров.

Четири алпийски върха покориха алпинисти от "Царевец"
netinfo

 Нина Караниколова, Росен Йовчев и Добрин Атанасов катериха през август в сняг.

Най- тежко за четиримата е било при слизането от Матерхорн, когато се е разразила буря, изгубили са пътя и са нощували на открито. На следващия ден, въпреки мъглата, алпинистите ни са успели да намерят маршрута и да се приберат без повече инциденти. Именно влошената метеорологична обстановка е попречила на четиримата да щурмуват връх Айгер в Бернските Алпи, висок 3790 м.

Интересното е, че Добрин Атанасов е алпинистът, който през зимата пострада по време на възстановената от "Царевец" алпиниада в Северен Джендем под връх Ботев. Тогава той бе пометен от лавина, заедно с колегата си Владо Владов и спасителите го извадиха от дере със счупен крак.