/ Община Велико Търново
С научен форум във Велико Търново ще бъдат чествани 200 години от гибелта на Свети Йоан Търновски - Трапезонтски, съобщиха във Велико Търново членовете на инициативния комитет за отбелязване на годишнината.

Историкът Стоян Долапчиев, който е председател на инициативния комитет, припомни, че проявите, посветени на годишнината са започнали още през юли, с организирането на третата национална родова среща“200 години – с кръвта на трапезонтския род в Омуртаг, родното място на светеца. Над 100 родственици са участвали в нея, а инициативния комитет е получил поздравителен адрес за своята родолюбива дейност от кмета на Омуртаг Ешреф Ешрефов.

Научният форум ще бъде открит на 14 октомври от 14:00 часа в Изложбените зали „Рафаел Михайлов“ във Велико Търново. Предвидени са доклади и изследвания по темата от университетски преподаватели, учени, писатели и изследвачи. Покана е отправена към Великотърновския митрополит Григорий и към Варненският и Великопреславски митрополит Йоан – ръководители на двете епархии, свързани с живота на светеца.

Учителката от Търговище Димитринка Карамфилова, която е негова пра-прародственица по майчина линия, ще представи книгата „Моят родствен корен“, а публицистът Стефан Николаев ще прочете ода, написана в чест на Свети Йоан Търновски – Трапезонтски. Другата цел на научния форум е да разкаже за видните български просветители и възрожденци, които заради делата си са обявени за светци, посочи Стоян Долапчиев.

Изкуствоведът и иконописец д-р Пламен Събев ще представи своя проект за икона с житийни сцени, която ще бъде с размери 120 на 80 см. В житията се посочва, че светецът е роден в Омурта г(Осман пазар) през 1804 година в семейството на търговец. На 14-годишна възраст се мести в Търново, където започва работа в керемедчийска работилница, но бил обесен на 18 години заради отказа му да приеме исляма. След изографисването, иконата ще бъде дарена на Катедралния храм във Велико Търново.

Инициаторите на честването посочиха, че започва подготовка за изграждане на параклис на името на светеца в парка на великотърновския квартал „Бузлуджа“.
БТА