Кметът на Велико Търново Даниел Панов отправи поздрав към всички граждани по повод празника на града в профила си във Фейсбук.

"22 март е! Празникът на Историческата и духовна българска столица! Ден, който носи особен заряд и силни емоции за всички нас - хората, чийто живот е обвързан с Велико Търново!

На 22 март, след две години пауза, Велико Търново ще отбележи своя празник

Тази връзка е особено силна - не я променя нито времето, нито разстоянието! Празникът на Търновград ни обединява и сплотява. Улиците на Старата столица се изпълват с българи, дошли от близко и далеч. И така е вече повече от 140 години!

22 март е посветен не просто на битката при Клокотница и на великата победа на цар Иван Асен II. На 22 март честваме изключителната роля на Второто българско царство и на столицата Търновград - нашия град, за цивилизационното издигане на народа ни.



Народ, който се гордее с Търновската патриаршия - един от водещите стълбове на православието. Народ, който се гордее с Търновската книжовна и художествена школа, одухотворила целия славянски православен свят.

Ние сме този народ! Ние, великотърновци, сме горди жители на Историческата и духовна столица на България! Затова 22 март е общобългарски празник! А българският дух е най-силен тук - във Велико Търново!

Когато сме силни духом, когато сме обединени, можем да се справим с всяка една криза. Изпитанията на времето ни правят по-силни - доказали сме го през вековете. С мъдростта на предците ни, с разума и силната вяра, с човечността и хуманността, които са присъщи на нас, великотърновци, нека съградим заедно бъдещето за децата на Велико Търново и България!

Това ще ни направи достойни наследници на славния Царевград Търнов и дедите ни! Честит празник, великотърновци! Честит 22 март!", се казва в поздравителното слово.