Блогъри скочиха срещу АСТА
Блогъри скочиха срещу АСТА / снимка: Reuters, архив
Блогъри скочиха срещу АСТА
49664
Блогъри скочиха срещу АСТА
  • Блогъри скочиха срещу АСТА

Пореден ден продължава протестът на интернет обществото в България против подписаното наскоро търговско споразумение срещу фалшификатите, в което се включи и България.

Потребителите в глобалната мрежа се опасяват от ограничаване на свободата им да общуват свободно и да изразяват позицията си, но също и от спирането на торент-тракерите за споделяне на файлове, както и на сайтовете за споделяне на видео-съдържание и социалните мрежи. Министърът на икономиката Трайчо Трайков, който е вносител на предложението в МС, пък отвърна, че то не се различава съществено от сега действащото законодателство у нас.

Споразумението АСТА беше подписано в Токио преди седмица и България се присъедини към него. То предвижда по-строги мерки за опазване на авторските права, не само за дигитални продукти и услуги, но и за физически стоки. Противниците му се опасяват, че предоставянето на технологии, които подпомагат за разпространението на съдържание, защитено с авторски права, също може да се счете за нарушение и това ще доведе до следене на трафичните данни на всички потребители он-лайн.

Новите правила в интернет коментира великотърновският блогър и интернет активист Георги Бъчваров, който смята, че АСТА е инквизиция за съвременното он-лайн общуване. Бъчваров бе избран преди две години сред 100-те блогъра от цял свят, които Европейската комисия покани да отразяват напредъка по изпълнение на целите на хилядолетието на ООН.

Чуйте разговора с него в звуковия файл.