Арбанаси празнува на Успение Богородично
Арбанаси празнува на Успение Богородично / netinfo
Успение Богородично или Голяма Богорица е празник на село Арбанаси.
Празникът започна вчера с литийно шествие от манастира Света Богородица до центъра на селото, където бе отслужен водосвет.
Вчера в читалище „Иларион Драгостинов” се проведе традиционният празничен турнир по ускорен шах, там бе открита и изложба на художника Сашо Филев.
За гостите на село Арбанаси вечерта пя народната певица Валя Балканска.
Днес от девет часа бе отслужена тържествена света литургия в манастира Света Богородица, където се смята, че една от иконите на Божията майка е чудотворна.
В празничната програма са включени изпълнения на Роял Дикси бенд, студио Румина и Володя Стоянов.
В събота от 11 часа ще започнат фолклорните надпявания на състави от община Велико Търново.
По традиция селото се изпълва с много гости за празника.
Всички хотели, местата в които са не по-малко от хиляда, са заети, каза кметът на Арбанаси Тошо Кръстев.
Днес е църковният празник Успение на Пресвета Богородица, който е един от 12-те големи християнски празника, честван и от православни, и от католици.
Според Светото писание, това е денят, в който Божията майка, на 64-годишна възраст, напуска земния живот и отива при сина си.
Според народната традиция, празникът се нарича Голяма Богородица, за разлика от Малката Богородица, когато се чества рождението на Христовата майка. На Голяма Богородица, след тържествена литургия в църквата се освещават обредни хлябове, които жените след това раздават за здраве и за починалите близки.
На този ден празнуват всички, които носят името Мария.