182 гимнастички от осем държави участват в „Огърлицата на Десислава”
182 гимнастички от осем държави участват в „Огърлицата на Десислава” / Община В. Търново

182 гимнастички от осем държави-  Гърция, Босна и Херцеговина, Молдова, Австрия, Финландия, САЩ, Канада и България участват в  XIV–тото издание на международния турнир „Огърлицата на Десислава”. Надпреварата в ДКС „В. Левски” бе открита по- рано днес от заместник- кмета на В. Търново- Ганчо Карабаджаков. В словото си той пожела успех на участничките и подчерта, че „Огърлицата на Десислава” е събитие,  което несъмнено ще има голям принос в надпреварата на Велико Търново за Европейска столица на културата през 2019 година.

В рамките на състезанието ще бъдат отпразнувани и 55 години от създаването на клуба по художествена гимнастика „Етър Елит” от Ангелина Иванова. По традиция отново ще бъде връчен и специалния приз на нейно има на треньорката на победителката.

182 гимнастички от осем държави участват в Огърлицата на Десислава
netinfo

Миналата година Невяна Владинова от столичния клуб “Левски” спечели “Огърлицата на Десислава”, а наставничката й- Бранимира Маркова, получи приза “Ангелина Иванова”.

За първи път турнирът “Огърлицата на Десислава”се провежда в старата столица през 1976 г. и се печели от Красимира Филипова. През годините носителки на трофея са ставали Кристина Гюрова, Лили Игнатова, Юлия Байчева, Нели Атанасова, Мария Петрова, Теодора Александрова, словенката Душица Еремич, италианката Жулиета Канталупи, Силвия Митева, Симона Пейчева и Сара Стайкова.

Призът “Ангелина Иванова” до сега е връчван на треньорките: Нешка Робева (2 пъти), Ефросина Ангелова, Валентина Ганева, великотърновката Мариета Балъкова (б.р. с отбора на Словения), Кристина Гюрова (б.р. с отбора на Италия), Силвия Митева, Мариета Дукова и Мария Кънчева.