16% от електроенергията трябва да идва от възобновяеми източници, смята министър Трайков
16% от електроенергията трябва да идва от възобновяеми източници, смята министър Трайков / DarikNews
16% от ел.-енергията трябва да идва от възобновяеми източници, смята министър Трайков
36168
16% от ел.-енергията трябва да идва от възобновяеми източници, смята министър Трайков
  • 16% от ел.-енергията трябва да идва от възобновяеми източници, смята министър Трайков

Национален приоритет за България е 16 % от брутното потребление на електроенергия в страната да идва от възобновяеми източници, коментира във Велико Търново министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков.

Днес той откри първия етап от най-големия у нас фотоволтаичен парк, изграждащ се край село Самоводене. Инвестицията на корейската компания SDN е на стойност 150 милиона евро и след приключването на работата през юли идната година ще произвежда над 20 мегавата електроенергия.

Според министър Трайков страната ни има нужда както от стабилна базова мощност като АЕЦ "Белене", така и от възобновяеми енергийни източници като фотоволтаичните и ветрогенераторните паркове.

До две седмици в Министерски съвет трябва да влезе за разглеждане новия Закон за възобновяемите енергийни източници, информира още министър Трайков. Той очаква в България да инвестират компании със сериозно присъствие на енергийния пазар, които да внедряват най- новите технологии и да използват български фирми като подизпълнители.

Чуйте повече от него в звуковия файл.