12 художници творят в арт резиденция в Горна Липница
12 художници творят в арт резиденция в Горна Липница / Арт резиденция Горна Липница

Арт резиденция „Старото училище" 2010 бе открита в павликенското село Горна Липница. В уникалния пленер участват 12 художници, иконописци, скулптури и един артист, занимаващ се с визуални изкуства и инсталации. Творците са от България, Унгария, Румъния, Полша и Германия. Очаква се в Горна Липница да пристигне и художник от Тайланд, който е сред първите, потвърдили участието си в арт форума.

Творците ще работят, вдъхновени от многобройните легенди, които селото пази. Арт резиденцията ще завърши след седмица с уникална изложба на сътвореното през тези дни. Да присъстват на изложбата са поканени министърът на културата Вежди Рашидов и неговият заместник Митко Тодоров. Експозицията ще бъде открита на 30 август от 17,00 часа в сградата на старото училище на Горна Липница. 

Арт резиденцията е организирана от кмета на селото Юлко Палов и Сдружението за развитие на Горна Липница. Местните парламентаристи на ГЕРБ в Павликени са дарили съветническите си заплати за финансирането на международната Арт резиденция. Българските участници в пленера са настанени в бившата детска градина, която е превърната в хотел за 8 човека. Чуждестранните творци пък нощуват в специално отредена за тях къща, подредена в етно стил. Специално за форума в селото са пристигнали и двама преводачи.

Идеята за Арт резиденция - Горна Липница се зародила още миналата есен, когато синът на кмета Палов бил участник на такъв международен форум в Полша. Палов-младши, който по професия е адвокат, има хоби да рисува. Благодарение на него, по време на Международната арт резиденция, село Горна Липница станало член на световната мрежа Res Artis и добило правото да бъде домакин на подобни събития. Съобщението за бъдеща Арт резиденция в Горна Липница било публикувано в интернет през пролетта, а заявките за участие завалели веднага. Специално определена от кмета Палов комисия отсяла кандидатурите и така за участие в августовския липнишки пленум  се записали десетина български и чуждестранни творци.