11 творци събира третата Арт резиденция Старото училище
11 творци събира третата Арт резиденция Старото училище / netinfo

11 творци от страната и чужбина ще участват в станалата вече популярна Арт резиденция "Старото училище" в павликенското село Горна Липница. Третото издание на форума започва днес и ще протече под мотото "Краят на началото: Горна Липница и началото на света - 2012". По регламент организаторите разпращат покани с темата още през пролетта.

Над 100 души от цял свят са изявили желание за участие. Само 11 обаче бяха подбрани от компетентно жури да развихрят въображение сред природата и селския бит в търсене на извечни истини. Това са Константин Константинов (България), Wael Darwish (Египет), Fabiola Marabotto (Мексико/Канада), Слав Недев (България), Michael Hahn (САЩ), които ще творят в секция живопис; визуално изкуство ще представи О. Gustavo Plascencia (Мексико/САЩ); Mamura Aya от Япония, Kaveh Baghdadchi от Иран и Ели Иванова (България/САЩ) - фотография; Bilwa от САЩ ще твори в сферата на музиката, а Tamara Erde (Израел/Франция) ще работи върху късометражен филм.

Тежест при подбора имат и предварително изпратените от кандидат-участниците материали, интерпретиращи темата на тазгодишната Арт резиденция - концепцията за идването на края на света и за настъпването на огромни промени и ново начало, засягащо цялата планета.

Новото това лято ще бъде създаването на "Манифест 2012" на кръга "Старото училище" за началото на новия свят, съобщават още организаторите.

Арт резиденцията се нарича "Старото училище", защото за нейното провеждане се използва базата на останалото вече без ученици селско училище в селото. Тази година за пръв път изявата беше включена официално в културния календар на Община Павликени. След пленера с участието на финландски художници в Павликени през юли, това ще бъде втората за Общината подобна проява.

По регламент след едноседмичните творчески занимания на участниците в Горна Липница се прави изложба с техните творби в Павликени, по-късно те се представят и в София и Велико Търново. Основен инициатор на арт резиденцията "Старото училище" е юристът Димитър Палов.