Замърсеният пясък от Кабакум временно до Кораборемонтния завод
Замърсеният пясък от Кабакум временно до Кораборемонтния завод / netinfo
До Кораборемонтния завод във Варна ще бъде временно складиран събраният замърсен пясък от плажа на “Кабакум”, където само за месец имаше два нефтени разлива. Това съобщи за Дарик директорът на РИОСВ-Варна Синан Мехмед.

В морската столица нямаме специализирана площадка за депониране на нефтени отпадъци, но сме намерили място, на което временно да съхраним опасния пясък, който бе събран на плажа на “Кабакум”, уточни Мехмед. Мазутните отпадъци ще бъдат поставени в близост до Кораборемонтния завод в града, уточни Мехмед.

Замърсеният пясък ще се пази около 6 месеца. Това е срокът, който трябва да се спази, за да бъде годен за депониране на специално определено място. Теренът до Кораборемонтния завод ще бъде контролиран от частна фирма - “Поддържане чистотата на морските води” АД. Тя ще изсуши и извози отпадъците до град Севлиево, където те ще бъдат изгорени в специални пещи, допълни директорът на РИОСВ-Варна.

В морската столица трябва да се направи временна площадка за съхранение на нефтени отпадъци. Заради 200 л. мазут, който се изля в морето при плажа на “Кабакум”, служителите от Гражданска защита са събрали около 3 кубика пясък, което се равнява на 43 чувала по 200 л., сподели главният еколог на Морска администрация - Константин Станкович.