Варненският залив
Варненският залив / Дарик Варна
Заливите край двете ни големи морски пристанища – Варна и Бургас, са местата край родния бряг, където са регистрирани локални влошавания. Това обяви Таня Милкова – началник на отдел „Опазване на морските води и мониторинг“ в Басейнова дирекция „Черноморски район“. Tя поясни, че двата залива са подложени по-комплексен натиск и използване от човека и затова натоварванията са по-високи.

Състоянието и на двата залива е умерено и трудно може да се каже къде локалното влошаване е по-голямо. 

Като цяло екологичното състояние на Черно море е добро, увери експертът от Басейнова дирекция. „В момента в Черно море, според нашите изследвания и на базата на информацията, с която разполагаме, не се наблюдават сериозни екологични проблеми, които да са непосредствена заплаха. Има локални влошавания, но на този етап не се може да се говори за сериозни замърсявания”, отбеляза Милкова.

Следят се  местата с по-усилен корабен трафик и риболов, но тепърва ще се набират данни за тях. Всичко е доста начален етап, за да може да се направят по-конкретни изводи.
 
Всяка година на 2 февруари се отбелязва Световният ден на влажните зони. На тази дата през 1971 г. в иранския град Рамсар, разположен на брега на Каспийско море, е приета международната Конвенция за влажните зони, известна и като Рамсарска конвенция.