Община Варна
Община Варна / www.varnacouncil.bg

Опозиционните съветници във варненския местен парламент се обявиха против кредитите за 73 млн. лв. Тегленето на дълг и влагането на пари от страна на общината във ВиК инфраструктура ще вдигне цената на водата с 10 стотинки.

Това заяви общинският съветник Григор Григоров. Той посочи, че ангажимент да инвестира в тази дейност има не администрацията, а водоразпределителното дружество, което има предвидени средства за целта.

По изчисления на Григоров полагането на метър водопроводна тръба на бул. „Мара Тасева” струва 3267 лева.

Заеми за 73 млн. лв. ще гласуват варненските общински съветници

Неговият колега Борислав Гуцанов също критикува тегленето на дългове от общината. Според него реализирането на големите проекти е безспорно нужно, но е важно на каква цена става това.

„Някой знае ли, че километър за пробива на бул. „Левски” струва около 28 милиона лева, съмнявам се да има по-скъп път някъде”, коментира съветникът от БСП.

Костадин Костадинов пък заяви, че ще потърси независима експертна оценка колко на практика струва реализирането на проектите.

„Ще направим независим анализ, когато излязат плановете за проектите. В съседна Констанца ще си платим и ще получим експертна, независима обосновка кое колко струва.

Това разбира се няма да спре изпълнението на проектите. Но когато представим този анализ, пак ще питам - кой ще понесе отговорността?”, добави съветникът. Той даде пример с изпълнението на проекта за интегриран градски транспорт, по който според него не работят редица компоненти.

Съветник пита: Ще се потърси ли отговорност заради прокапалото ново училище в „Аспарухово”

„Не работят информационните табла, спирките са в лошо състояние. Този проект не сме го писали ние, той е типов. Как може навсякъде, където се реализира проектът,  таблата да работят, а тук не? Ние олигофрени ли сме? Ремонтираме нескончаемо едни и същи булеварди. Пак питам – ние олигофрени ли сме?”, каза още Костадинов.