За Великден ще похапваме и бутиков козунак
За Великден ще похапваме и бутиков козунак / Sofia photo agency

На пазара вече излизат и бутикови козунаци. Те са родно производство и са направени с краве масло и повече стафиди и бадеми, обяви председателят на Регионалния съюз на хлебопроизводителите и сладкарите във Варна Иво Бонев.

Цената на един бутиков козунак от 400 грама е около 5 лева. С предлагането му потребителите ще бъдат максимално задоволени, подчерта Бонев. На този Великден ще има и по-голямо разнообразие в пълнежите на празничните сладкиши. Ще има козунаци с шоколад, различни плодове, локум и орехи.

Промяна в цените на обикновените козунаци няма да има и те са като миналогодишните. Празничният тестен сладкиш без пълнеж се предлага на цени 2,20 - 2,50 лева, а този с пълнеж - от 3 до 3,50 лева, също за 400 грама.

Козунаците от яйчен микс и тази година ще присъстват на пазара. Съставките им обаче не са вредни за хората.

В момента в търговската мрежа като великденски козунак се предлага скъп италиански сладкиш. Това е продукт с трайност над 3 месеца и в никакъв случай не може да бъде приравнен с националната ни гордост, смята Бонев.

„Ние като производители ще дадем всичко от себе си и ще напълним пазара с качествени козунаци", увери собственикът на фирма-производител на хлебни и сладкарски изделия. Той посъветва потребителите да четат етикетите, на които производителите са длъжни да изписват подробно както основните суровини, така и използваните консерванти, оцветители, стабилизатори и подсладители.