Юлиана Николова: Европарите трябва да стигнат до самите граждани
Юлиана Николова: Европарите трябва да стигнат до самите граждани / netinfo

Има идея за прилагането на децентрализиран подход спрямо управлението и усвояването на еврофондовете през следващия програмен период 2014-та – 2020 –та година. Като идват и въздействат по места те по-лесно и бързо ще стигат до преките бенефициенти - общините и дори кварталите. Това съобщи във Варна Юлиана Николова – секретар на Съвета по управление на средствата от Европейския съюз.

„Нямаме проблеми в комуникацията ни с партньорите от Европейския съюз и можем да си кажем кой от кого и за какво е недоволен. Нужно е да се направят процедурите по-лесни, а комуникацията между органите, които управляват парите, и бенефициентите – по-отговорна за двете страни”, посочи Николова. По нейни думи общините у нас са доста активни в подаването на проекти. Тази активност според Брюксел обаче може да се тълкува като липса на приоритети. Проблемът е, че общините и малките фирми не умеят да формулират точно какво искат, а само се опитват да усвояват пари, коментира Юлиана Николова. Тя е част от делегация, придружаваща еврокомисаря по регионалната политика Павел Самецки, който е на посещение във Варна.

България е суверенна държава и сама трябва да реши как да действа с еврофондовете и тяхното усвояване, посочи Самецки. Той припомни, че за периода 2007-ма – 2013-та година по Оперативна програма „Регионално развитие” България има да получава 9,5 милиарда евро, 500 млн. от които са заделени за Варна.