Във Варна вече има нелегални мигранти, твърди съветник
Във Варна вече има нелегални мигранти, твърди съветник / снимка: Sofia photo agency, архив

Общинските съветници Димитър Карбов и Ганчо Ганев от НФСБ предлагат да бъде приета декларация против изграждането на бежански центрове на територията на община Варна. Проектът на декларацията влезе в дневния ред на днешното заседание на местния парламент и ще бъде обсъдено и гласувано по-късно този следобед.

Повод за внасяне на декларацията в зала „Пленарна" е фактът, че във Варна вече има нелегални мигранти, обясни Димитър Карбов за Дарик. По негова информация във Варненския затвор вече се намират няколко иракчани.

Става въпрос за мъжете от 36-членната група иракчани, която избягаха от бежанския лагер в Харманли. Част от групата бе задържана преди седмица край Генерал Тошево, а останалите върнати от Румъния, по силата на спогодба между двете страни. Жените са в следствения арест в Добрич, а децата са настанени в SOS Детски селища, уточни варненският общински съветник.

36 нелегални имигранти от Ирак, между които 11 деца, са задържани на територията на област Добрич

Декларацията е срещу настаняване на лица с различна религиозна, етническа и култура принадлежност от чужди държави на територията на община Варна в центрове за настаняване, общежития или други организационни форми за настаняване на чужденци с предоставено убежище или международна закрила.

От Общината уверяват: Няма да има бежански център във Варна

„Тази декларация няма задължаващ характер. Това е по-скоро морален акт от страна на Общинския съвет и съветниците и мисля, че е редно да бъде приета. Надявам се тя да си свърши работата", коментира Карбов.