Всеки моряк може да качи наркотици на кораба
Всеки моряк може да качи наркотици на кораба / netinfo
Всеки моряк на практика може да качи на борда на кораба наркотици, тъй като личният багаж не се претърсва. Проверка може да бъде направена след сигнал и от компетентните за това органи. Това заяви за Дарик шефът на параходство „Български морски флот” капитан Христо Донев.

Припомняме, че при международна акция бяха задържани четирима български моряци от екипажите на корабите на БМФ „Лиляна Димитрова” и „Петимата от РМС”. Цялото интервю с Христо Донев може да чуете в звуковия файл:

Как скандалът ще се отрази на БМФ?

Не би трябвало да се отрази зле на БМФ, той се отразява зле на България. Търговски няма как да се отрази зле на БМФ, тъй като това е изпълнителски състав. Съвсем нормално е във всеки един род транспорт – ние сме най-големият морски превозвач в България, сред толкова много хора и сред толкова много кораби, които посещават различни пристанища, такива хора като тези, които са заловени, да си намерят място, да се внедрят като хора на някаква групировка и да действат по този начин.

На един кораб на практика може да бъде качено и скрито всичко, така ли е?

Не е точно така. Всичко не може да бъде качено и скрито. Това, което човек може да пренесе в чанта или в себе си – това може да бъде скрито.

Кой на кораба би трябвало да бъде отговорен, ако боцманът пренася кокаин?

Само боцманът отговаря за себе си. Такива процедури за претърсване на хора не са позволени. Това може да стане само по сигнал и от компетентни органи. Ние нямаме полиция на борда на кораба и не можем да извършваме такива неща.

Капитаните на корабите „Лиляна Димитрова” и „Петимата от РМС” да разбирам, че няма да бъдат наказвани – тоест те не носят отговорност.

Разбира се, че не носят отговорност. Как може те да бъдат наказвани – за какво?

Тоест БМФ оттук нататък не участва по никакъв начин в този случай?

При подобен род криминални деяния на хора, на членове на екипажа, случаите се поемат от съответните компетентни органи. След този момент, когато са хванати, хората просто се заличават от екипажния списък на кораба и изпращаме нови хора, които да заемат техните места и корабът си продължава търговската дейност. Никога в такива случаи корабът не е задържан.

Някакви вътрешни мерки ще вземете ли?

Ние си имаме строги правила – това си е написано. Има специална глава от процедурите. Първo за борба с трафика на наркотици и след това за предпазване от трафиканти. Така че няма какво повече да пишем.

Досега постъпвала ли е информация при вас, че други моряци, служители на БМФ, се занимават с трафик на наркотици или контрабанда?

Не, ако беше постъпила, аз веднага щях да алармирам съответните органи.

От колко години боцманът на „Петимата от РМС” Милен Андреев работи в БМФ?

Не мога да ви кажа, но мисля, че от доста. Не по-малко от 10 години.

Досега някакви провинения имал ли е?

Не, до мен поне не е стигало.